Гиардията е чревна инфекция, причинена от микроскопичен паразит, който може

...
Гиардията е чревна инфекция, причинена от микроскопичен паразит, който може
Коментари Харесай

Как да убием гиардията вкъщи?

Гиардията е чревна зараза, породена от миниатюрен паразит, който може да засегне както хора, по този начин и животни. Паразитът се предава посредством нечиста вода, храна или контакт с изпражнения.

Симптоми на гиардия при кучетата и котките

Гиардията се среща при уличните котки, както и при кучетата. Най-уязвими към нея са животните с отслабенна имунна система. Това е чест проблем при дребните котенца, родени на открито, както и при уличните кученца.

Най-честите признаци на гиардията при кучетата и котките са:

- Диария: Може да бъде лека или тежка, със слуз, кръв или неприятно миришещи фекалии.

- Повръщане: Може да се появи рядко или постоянно, според от тежестта на инфекцията.

- Загуба на тегло: Може да бъде разследване от незадоволително хранене или дехидратация.

- Летаргия: Може да се прояви като отмалялост, уязвимост или отвращение за игра.

- Лош вкус: Може да бъде породен от коремна болежка, дискомфорт или инфектиране на болното куче или котка.

- Дехидратация: Може да бъде рискова, в случай че не се лекува, защото може да докара до разстройства в организма.

Ако забележите някой от тези признаци на гиардия при куче или котка, би трябвало да го заведете при ветеринарен доктор за диагностика и лекуване. Гиардията може да се лекува с антипаразитни медикаменти, само че би трябвало да се съблюдават и ограничения за хигиена и стерилизация, с цел да се предотврати повторна зараза или заразяване на други животни или хора.

Ако не се лекува, гиардията може да докара до хронични здравословни проблеми или даже гибел.

 Заразяване с гиардия

Важни ограничения при инфектирано с гиардия животно

За да се избавим от гиардията у дома, би трябвало да следваме няколко стъпки:

Потърсете ветеринарна помощ за животното с гиардия

Ако подозирате, че вашето куче или котка има гиардия, значимо е да ги заведете при ветеринарен доктор за диагностика и лекуване. Вашият ветеринарен доктор може да извърши тест за гиардия и да ви препише подобаващи антипаразитни медикаменти, които ще унищожат паразита и ще облекчат признаците. Следвайте прецизно напътствията на ветеринарния доктор за дозиране и дълготрайност на лекуването и справяне с гиардията.

Изолирайте инфектираните с гиардия животни

За да предотвратите разпространяването на гиардията измежду другите ви домашни любимци или хора, би трябвало да изолирате инфектираните животни в обособена стая или клетка. Не позволявайте на други животни или хора да влизат в контакт с тях или с техните изпражнения. Поддържайте хигиената на инфектираните животни, като ги къпете постоянно и им почиствате задната част.

Дезинфекция на дома при гиардия

 Дезинфекция на дома при гиардия

За да убиете гиардията и да предотвратите повторна зараза, би трябвало да дезинфекцирате жилищната зона на вашите животни, в това число техните купи за храна и вода, спално долни дрехи, играчки, подове, мебели и други повърхности. Използвайте дезинфектант, който е ефикасен против гиардия, като хлор или водороден пероксид. Следвайте инструкциите на етикета за вярното разреждане и време за контакт. Избягвайте да употребявате амоняк или други артикули, които могат да бъдат токсични за животните.

Практикувайте добра хигиена

За да се предпазите от гиардия, би трябвало да практикувате добра хигиена, като измивате ръцете си със сапун и вода преди и след контакт с животните или техните изпражнения. Избягвайте да поглъщате нечиста вода или храна, която може да съдържа паразита. Ако пътувате в региони с неприятна канализация или хигиена, използвайте пречиствана или бутилирана вода за пиянство и готвене.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР