Германци и французи - вечните съперници в танкостроенето – решиха

...
Германци и французи - вечните съперници в танкостроенето – решиха
Коментари Харесай

В Европа създават супертанк за борба с „Армата”

Германци и французи - безконечните противници в танкостроенето – взеха решение да си обединят напъните и към 2030 година да основат високотехнологичен и добре въоръжен супертанк, кадърен да противостои на евентуалните съперници. За развиването на оповестения от компанията Rheinmetall план споделя интернет-изданието k-politika.ru. За първи път през ноември 2015 година станаха известни елементи за новата европейска стратегия по основаване на перспективен главен танк, получил названието Main Ground Combat System 2030+ (Основна наземна бойна система за интервала след 2030 г.).

Става дума за последователно еволюционно развиване въз основата на намиращите се на въоръжение в двете армии на главните танкове „ Леопард 2” и AMX-56 „ Льоклерк”. Еволюционните стадии ще бъдат три, а крайният период за реализация ще е към 15 година Двете машини ще бъдат надграждани с нови разработки в региона на танкостроенето, като ще бъде експериментирана тяхната успеваемост.

Французите са по-пестеливи в информацията, само че германците са задоволително открити. В стартиралия през 2017 година първи стадий „ Леопард 2” ще получат съществени системи, създадени по концепцията „ дигитален купол” (digital turret core system), а също и нови системи по „ ситуационна осведоменост” и комплекс за дейна отбрана (Active Defense System – ADS).

Германците залагат на нов модел на гладкоцевното оръдие Rh120 на компанията Rheinmetall Defence, което ще има с 20% по-добра бронепробиваемост. Това се реализира с нов арсенал, осигуряващ по-високо налягане в цевта или с удължение на цевта с 1 м.

В рамките на втория стадий на „ Леопард 2” ще бъде сложено ново оръдие с повишен диаметър от 130 мм, което ще има с 50% по-добра бронепробиваоемост спрямо досегашното 120 мм. БЛИЦ през 2016 година осведоми, че то беше показано от Rheinmetall Defence на изложбата Eurosatory в Париж.

В третия стадий на програмата MGCS 2030+ германо-френския екип възнамерява до края на 2017 година да бъде основана идея за главния танк от ново потомство, който по ефикасен метод ще сплоти достолепията на двете национални школи в танкостроенето – да вземем за пример от „ Льоклерк” може да се заимства автоматът за зареждане, какъвто „ Леопард 2” не има.

Сроковете по третия стадий изтекоха. Конструкторите пазят безмълвие. Нормално е при такива планове да зародят непредвидени закъснения. Но е допустимо да се пази „ осведомителна бомба”.

В Париж от 11 до 15 юни ще се състои следващото оръжейно ревю Eurosatory, на което гръмко да бъде презентиран новия европейски супертанк, на който е съдено да стане европейски водач в сектора и който ще „ хвърли ръкавицата” на предизвикването на евентуалните съперници.

Между прочее, съветският заместител министър на защитата разгласи, че съветската войска занапред всяка година ще получава по към 200 танка от всякакви модели.

Редакция БЛИЦ (по изявления в непознати медии)
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР