Германското правителство настоява за бърз старт на преговорите с Албания

...
Германското правителство настоява за бърз старт на преговорите с Албания
Коментари Харесай

Въпреки българската блокада: Берлин иска бързи преговори със Северна Македония

Германското държавно управление упорства за бърз старт на договарянията с Албания и Северна Македония за участие в Европейски Съюз. Германският държавен министър по европейските въпроси Михаел Рот сподели през днешния ден (11 май), че във връзка с критериите за приемане двете страни „ се оправят “, така че Европейски Съюз „ би трябвало колкото е допустимо по-скоро “ да извърши обещанията си. Според него към този момент е „ извънредно време “ договарянията да стартират.

Държавите от Европейски Съюз още при започване на предходната година се договориха за присъединителни договаряния с двете балкански страни. Все още няма обаче Рамково съглашение както за съответната дата, на която да стартират договарянията, по този начин и за тяхното протичане. Агенция Франс прес напомня, че членката на Европейски Съюз България до момента блокира старта на договарянията със Северна Македония с обвиняването, че прилежащата страна не отстъпва в разногласията по исторически и културни въпроси. По-специално София упорства Северна Македония да признае българските корени на своите език, население и история, прецизира организацията.

Португалското председателство на Европейски Съюз се надява още през юни да свика присъединителна конференция, която да даде стартовия изстрел за договарянията с Албания и Северна Македония. Положението обаче сега в допълнение се усложнява от обстоятелството, че в България има служебно държавно управление, откакто определеният през април парламент не съумя да сформира кабинет, а нови избори ще има през юли, оповестява Франс прес.

Нееднократно се насочат апели в актуалната заплетена обстановка да се разделят процедурите на Албания и Северна Македония, с цел да може най-малко Тирана да стартира договарянията. Германското държавно управление обаче отхвърля тази концепция. След съвещания с външните министри от Европейски Съюз Върховният представител по външните работи на Европейски Съюз Жозеп Борел също сподели, че няма проекти за разделянето на процедурите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР