Държавният департамент на САЩ обвини Русия, че е използвала химическото

...
Държавният департамент на САЩ обвини Русия, че е използвала химическото
Коментари Харесай

САЩ: Русия е използвала химическо оръжие в Украйна

Държавният департамент на Съединени американски щати упрекна Русия, че е употребила химическото оръжие хлорпикрин против украинските сили в нарушаване на Конвенцията за възбрана на химическите оръжия (КЗХО), предадоха Ройтерс и Франс прес, на които се базира Българска телеграфна агенция.

Освен това Русия употребява средства за битка с безредиците като " способ за водене на война в Украйна, също в нарушаване на конвенцията ", добавя американската дипломация.

" Използването на тези химикали не е изолиран случай и евентуално е стимулирано от желанието на съветските сили да изместят украинските сили от укрепени позиции и да реализират тактически прогрес на бойното поле ", съгласно Държавния департамент.

Вчера Вашингтон разгласи нова вълна от наказания, ориентирани против съветски и задгранични компании и физически лица, упрекнати в присъединяване във военните старания на Русия за навлизане в Украйна. Освен съветски отбранителни компании и китайски юридически лица, глобите засягат и няколко проучвателен звена и компании, участващи в съветските стратегии за химически и биологични оръжия.

" Продължаващото занемаряване на отговорностите на Русия по КЗХО подхожда на отравянето на Алексей Навални и Сергей и Юлия Скрипал с нервнопаралитично вещество „ Новичок “, акцентира Държавният департамент на Съединени американски щати.

Русия твърди, че към този момент не разполага с боен химически боеприпас, само че страната е изправена пред напън за повече бистрота по отношение на хипотетичната приложимост на химически оръжия.

Според Националния институт по здравеопазване хлорпикринът е химикал, който е бил употребен като бойно отровно вещество през Първата международна война, както и като пестицид и при поемане провокира задушаване.

Кремъл дефинира като неоснователни обвиняванията на Съединени американски щати, че съветските сили са употребявали химически оръжия в Украйна, предадоха международните организации.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи пред кореспонденти, че Москва остава обвързана с контракта, забраняващ потреблението на химически оръжия.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР