Германското правителство и Uniper - най-големият доставчик на газ в

...
Германското правителство и Uniper - най-големият доставчик на газ в
Коментари Харесай

Германия прокарва път към национализацията на Uniper

Германското държавно управление и Uniper - най-големият снабдител на газ в страната, договориха рамката за национализацията на компанията.

Правителството ще придобие мажоритарния пакет откакто влага 8 милиарда евро, написа Clean Energy Wire, цитирайки Министерството на стопанската система и климата.

Останалите акционери утвърдиха мярката, която би трябвало да стабилизира немския газов пазар – след милиардите евро загуби, понесени от Uniper, вследствие срутва на търговията с Газпром.

Финализирането на договорката зависи от утвърждението на Европейски Съюз, който ще даде мнение дали тя има темперамент на държавна помощ.

Властите и мениджмънтът на газовия снабдител стигнаха до решението за усвояване от страната още през септември и координираха мярката със настоящия мажоритарен притежател - финландската енергийна компания Fortum.

Споразумението включва обща финансова инжекция от 25 милиарда евро, защото продължаващата война в Украйна ще аргументи на оператора нови загуби през идващите две години. „ Uniper е централен дирек на енергийните доставки на Германия “, безапелационни са управляващите. Според Министерството на стопанската система и климата договорката ще разреши на държавното управление надзор върху основни аспекти на бизнеса, нужни за обезпечаване на доставките в страната. Тя е с „ ясни условия “, които няма да разрешат компанията да изплаща бонуси и дивиденти на акционерите.

Uniper покрива към 40% от газовите доставки на Германия и държавното управление възнамерява да поеме близо 99% от акциите й посредством увеличение на капитала на компанията. Този ход се наложи, откакто прекъсването на газовите потоци от Русия в края на август докара до още по-висок скок на така и така високите цени на газа и утежни финансовото й положение. Дългосрочните контракти за доставка попречиха на Uniper да трансферира нарастванията на цените на своите клиенти, което докара до загуба от 12 милиарда евро през първата половина на 2022 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР