Германското правителство договори вчера отбранителен щит на стойност 200 милиарда

...
Германското правителство договори вчера отбранителен щит на стойност 200 милиарда
Коментари Харесай

Как Германия ще защити потребителите от високите цени на енергията

Германското държавно управление контракти през вчерашния ден " защитителен щит " на стойност 200 милиарда евро в опит да отбрани бизнеса и потребителите от пагубното влияние на покачващите се цени на силата. Властите в Берлин окачествиха ограниченията като " демонстрация на мощ " в енергийната война с Русия.

Какво тъкмо планува въпросният " щит "?

Стимули за разширението на източниците на сила

Правителството ще предизвиква развиването на възобновими енергийни източници, ще проектира и строи терминали за полутечен природен газ, ще работи със страни, които може да разполагат с нови газови залежи и ще подтиква разширението на паневропейските вложения в тръбопроводи, съвместими с преноса на водород.

Таван на цената на електричеството

Таванът ще важи и за семействата, и за бизнеса, като базовото ползване на жителите и дребните и междинни предприятия ще бъде субсидирано, а спомагателното ползване ще бъде отчитано и заплащано по пазарни цени. Планът не показва съответни цифри.

Таван на цената на газа

Мярката ще бъде краткотрайна и ще засегне частните семейства и компании, като ще понижи сметките им до търпими равнища. Конкретните равнища на тавана и методите му на използване ще бъдат избрани от експертна комисия в средата на октомври.

Активиране на Фонда за икономическа стабилизация

Правителството ще финансира тавана на цената на газа и ще обезпечи средствата за тавана на цената на електричеството посредством Фонда за икономическа стабилизация, който в началото беше основан през 2020 година за спасяването на самолетна компания " Луфтханза " (Lufthansa) по време на пандемията.

Правителството ще цялостни фонда като иззема част от краткосрочните свръхпечалби, осъществени от някои енергийни компании по време на рецесията. Компаниите, които изпитват усложнения поради войната в Украйна, и не са задоволително подкрепени от таваните на цената на газа и тока, биха могли да получат спомагателна държавна помощ.

Без такса газ за потребителите

Берлин се отхвърля от въвеждането на плануваната такса " газ " за потребителите, която трябваше да влезе в действие на 1 октомври и да подкрепи фирмите, изпитващи усложнения при закупуването на газ на спотови цени, който да размени изчезналия към този момент съветски газ. Вместо това държавното управление ще търси съответни решения, с цел да подкрепи огромните компании, които са в затрудено състояние като " Секюринг енерджи фор Юръп " (Securing Energy for Europe – SEFE), Фау Ен Ге (VNG) и " Унипер " (Uniper).

Намаляване на Данък добавена стойност на газа

Правителството ще понижи Данък добавена стойност на газа от сегашните 19 на 7 % до пролетта на 2024 година и ще разшири данъчните облекчения, употребени от топлофикациите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР