Германският външен министър Аналена Бербок отправи призив към Турция и

...
Германският външен министър Аналена Бербок отправи призив към Турция и
Коментари Харесай

Германия: Кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО трябва незабавно да бъдат ратифицирани

Германският външен министър Аналена Бербок насочи апел към Турция и Унгария да отворят пътя на Финландия и Швеция за присъединение към НАТО, съобщи Ройтерс.

Агенцията цитира думите на Бербок, която сподели, че чака всички страни членки на НАТО да ратифицират техните кандидатури за присъединение към отбранителния съюз " без повече закъснение ".

Присъединяването на тези страни ще укрепи алианса като цяло и двете страни би трябвало да се причислят дружно, сподели Бербок на конференция в Хелзинки дружно с финландския си сътрудник Пека Хависто.

Финландия и Швеция се кандидатираха за участие в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през предходната година и споделиха, че желаят да се причислят към него дружно. Но до момента в който множеството страни членки на алианса дадоха зелена светлина за кандидатурите им, Турция и Унгария към момента не са ги утвърдили.

Анкара сподели този месец, че поддържа молбата на Финландия, само че желае Швеция да заеме по-твърда позиция против Кюрдската работническа партия (ПКК), която е оповестена за терористична организация от Турция и Европейски Съюз, както и против друга организация, упреквана от турските управляващи за опита за прелом през 2016 година

Миналия месец Анкара прекрати договарянията, защото напрежението набъбна след митинги в Стокхолм, при които крайнодесен датски политик изгори копие на Корана.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан съобщи през ноември 2022 година, че Народното събрание на страната ще ратифицира участието на двете страни в НАТО при започване на тази година, напомня Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР