Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изрази в интервю пред Bild am

...
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изрази в интервю пред Bild am
Коментари Харесай

Германският президент Щайнмайер: Изключително тревожно е стремително нарастващото отчуждение между Русия и Запада

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изрази в изявление пред Bild am Sonntag опасения от допустима по-тежка борба сред Русия и Запада. Едва половината страни от Европейски Съюз поддържаха английските ограничения против Русия по отношение на случая „ Скрипал ”. Само Франция и Англия участваха в удара на Съединени американски щати на 14 март против Сирия.

„ Ние не би трябвало да разгласяваме за зложелател Русия като цяло” – приканва Щайнмайер. Според него, случаят в Солсбъри „ провокира безпокойство”, само че не по-малко безпокойствие провокира „ стремглаво възходящото отчуждение сред Русия и Запада, чиито последици излизат отвън рамките на този инцидент” – твърди той. И прибавя: „ Да се противодейства на това рисково отчуждение е предизвикателство и задача на виновните политици.”

Самият Щайнмайер е изявен политик на европейския политически подиум. Той отразява ползите освен на немските, само че и на европейските бизнес-кръгове, които не са заинтригувани от борбата, само че не съумяват да повлияят на политическата върхушка, тъй като тя се дирижира еднолично от „ политическия корсар” Съединени американски щати.

В продължение на четири години изолацията на Русия се организираше в икономическо направление. И тъй като резултатите не задоволиха Вашингтон (без оглед кой е президент), бяха ескалирани политически ограничения: изостряне на обстановката в Сирия, случаят в Солсбъри. Политическата линия трябваше да даде на Съединени американски щати спомагателни причини в диалога с европейците.

В Европа прелестно схващат защо става дума и се пробват страхливо да парират тези политически причини за по-нататъшната изолираност на Русия.

Руският политолог Борис Шмельов гледа скептично на вероятностите. Според него, Франк-Валтер Щайнмайер принадлежи към малцината западни политици, които схващат цялата пагубност от борбата с Русия. Не обаче от тях зависи направлението в политиката. На Запад и съответно в Германия доминират гласовете на настроените на борба с Русия.

Западът отпред със Съединени американски щати е взел линия за задушаване и погром на Русия, с цел да я принуди да се подчини на разпоредбите на играта, които Западът дефинира. Збигнев Бжежински в една от последните си книги писа, че новият ред през ХХІ ще бъде основан за сметка на Русия, срещу Русия и върху костите на Русия. Съдейки по всичко, това изказване към този момент е заложено в политиката на Запада.

Политиците от вида на Щайнмайер на Запад са малцинство, те не дефинират политиката по отношение на Русия. Затова може да се чака ожесточаване на борбата, при която ще бъде изграждана биполярна конструкция на света въз основа на опълчването на Запада против съюза на Русия и Китай.

Повече от явно е, че в случай че Русия бъде разгромена от Запада, Китай ще стане идващия по ред и в негов интерес е да поддържа в този момент Русия.

Редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР