Германският министър на отбраната Борис Писториус разкри, че командващият военновъздушните

...
Германският министър на отбраната Борис Писториус разкри, че командващият военновъздушните
Коментари Харесай

Командващият ВВС на Берлин също се е включил по незащитена линия в прехванатия от Русия разговор

Германският министър на защитата Борис Писториус разкри, че командващият военновъздушните сили на страната също се е присъединил по незащитена линия в прехванатия от съветското разузнаване диалог, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Аудиозаписът, на който висши немски офицери разискват опцията за изпращане на Украйна на ракети " Таурус " с по-голям обхват, бе оповестен на 1 март от основния редактор на съветската държавна телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян. Случаят сложи в неловко състояние съдружниците на Германия и провокира държавен скандал в Берлин.

На 5 март Писториус сподели, че един от военните се е присъединил в диалога посредством некриптирана връзка и точно тази " самостоятелна неточност " е довела до приключването на записа. Вчера немският министър на защитата обаче разкри, че общо четирима офицери са позволили сходен пропуск и измежду тях е командващият Военновъздушни сили Инго Герхарц.

Писториус разкритикува небрежността на тези немски военни, само че посочи, че няма да ги в профил.

" Не искам, и дано да изясня това още един път, да се хвана въдицата на (руския президент Владимир) Путин и да уволня най-хубавите си офицери, без значение дали са създали неточност или не. Владимир Путин би очаквал тъкмо това от нас ", разяснява немският министър на защитата, откакто взе участие в съвещание на комисията по защита към Бундестага - долната камара на Народното събрание.

Също през вчерашния ден канцлерът Олаф Шолц, съпартиец на социалдемократа Писториус, удостовери позицията си да не бъдат доставяни ракети " Таурус " на Украйна, като се аргументира, че тяхното вероятно потребление от украинските въоръжени сили не би могло да бъде следено без разполагането на немски бойци на място.

В ръководещата трипартийна коалиция обаче има разделяне по въпроса, като министърката на външните работи Аналена Бербок, която е представител на " Зелените ", да вземем за пример поддържа изпращането на ракети с по-голям обхват на Киев.

Представители на главната опозиционна мощ в Германия - блокът Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз, също се оповестиха за даване на " Таурус " на Украйна.

Също през вчерашния ден, на събитие по случай присъединението на Швеция към НАТО, генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг отбрани снабдяването на Киев с ракети с огромен обхват и похвали Франция и Англия, че към този момент са създали това.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР