Германският канцлер Олаф Шолц прави темпо в балканската политика на

...
Германският канцлер Олаф Шолц прави темпо в балканската политика на
Коментари Харесай

Шолц на Балканите: Помощ за самопомощ

Германският канцлер Олаф Шолц прави движение в балканската политика на Германия.

Пет страни за два дни с една значима тематика – европейската вероятност на шест претенденти за участие от Западните Балкани – Северна Македония, Албания, Черна гора, Сърбия, Косово и Босна и Херцеговина. Със сигурност Олаф Шолц ще разбере от първа ръка, че на Балканите нищо не е толкоз елементарно. Със същата сигурност и балканските претенденти за Европейски Съюз ще схванат, че европейската вероятност е мъчно занятие, което няма лесни решения.

Политическата обиколка на Шолц се реализира в края на френското председателство на Европейски Съюз и малко преди Европейската комисия да предложи дали Украйна би трябвало да стане претендент за участие. После на 23 и 24 юни държавните и държавните ръководители би трябвало да вземат и украинското решение. Тези два обстоятелството изясняват и немското движение на Балканите, с което се дава да се разбере, че при неналичието на време разширението към Западните Балкани е приоритет. В средата на май Шолц сподели: „ Западните Балкани принадлежат към Европейския съюз “ и в това изречение е смисълът на обичайната балканска политика на Германия. Но тя в този момент е в различен темп и други провокации, провокирани от съветската война против Украйна.

Едва ли немският канцлер е претрупан с упования за бързи резултати от тази обиколка. Реалният триумф може да се мери в най-малко две неща – да чуе от първа ръка познати към този момент позиции и да даде знак и убеденост в нови опциите за европейската вероятност на Западните Балкани. Европа и Западните Балкани повече от всеки път имат потребност от непоклатимост, разсъдък, съблюдаване на контракти и критерии, и най-важното – от попречване на най-тежката рецесия – тази на идентичността.

На този немски канцлер, за разлика от неговите прародители, се пада отговорността да разчисти пътя от медиатори от паралелния свят на „ дипломатическите кюшета “. Със сигурност в София ще чуе действителността за ветото на България. В този смисъл има един немски израз: „ помощ за самопомощ “, който би трябвало да чуят в Скопие.

Очаквания за бързо намиране на взаимни отстъпки по време на тази бърза балканска аудиенция са нереалистични, за разлика от упованията за смислени хрумвания за излаз от обстановката. Това сигурно се чака от немския канцлер Олаф Шолц.

Някога един огромен негов предходник, канцлерът-социалдемократ Вили Бранд изрече фразата: „ Онези, на които е съдено да са дружно, в този момент би трябвало да се развиват дружно “. Това е добре да се напомни, тъй като тъкмо Вили Бранд нямаше проблем да бъде немец до мозъка на костите си и европеец по разбиране. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР