Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон потвърдиха

...
Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон потвърдиха
Коментари Харесай

Макрон и Шолц кроят планове как могат да направят Европа силна

Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон потвърдиха партньорството сред двете си страни, откакто Шолц посети Париж за първи път след встъпването си в служба, осведоми ДПА.

" Става дума за това по какъв начин можем да създадем Европа мощна, европейски суверенитет във всичките му измерения. Става дума за стопански проблеми, проблеми на сигурността и проблеми на външната политика ", означи Шолц по време на срещата с Макрон в Елисейския замък.

" Важно е да действаме в една посока, да работим дружно ", посочи Шолц и добави: " И по тази причина това не беше просто приятелско посещаване, а такова, което неотложно прегледа по доста съответен метод всички въпроси, които ще бъдат заложени на карта в близко бъдеще. "

Макрон отговори: " Ние проявихме волята да работим дружно. " Тясното съдействие би трябвало да продължи, както беше с предшественика на Шолц, Ангела Меркел.

Двамата ръководители са разискали европейското съдействие, климатичните промени, цифровизацията и миграцията.

По казуса за миграцията Макрон е изтъкнал, че ставало въпрос за по-добра отбрана на външните граници на Европейски Съюз, повишение на успеваемостта в битката против незаконната миграция и трафикантските мрежи и възстановяване на съдействието със страните на генезис.

Мигрантите без право на престой би трябвало да бъдат върнати в родните си страни. В същото време трябвало да се поддържа правото на леговище.

Макрон повтори френските апели за облекчение на критериите от Маастрихт, които лимитират държавния дълг и разноските, с цел да се насърчат бъдещите вложения в Европейски Съюз за обезпечаване на напредък и работни места.

За да се реализира това, трябва да се влага в новаторски, зелени и цифрови браншове, които укрепват суверенитета на Европа, настоя той, като прикани за прагматичен метод.

Необходими са еластичност и нови правила, с ясни бюджетни правила, които да се съблюдават от страните от еврозоната, акцентира Макрон. Прилагането на това ще бъде тематика на спор през идващите месеци.

Френският президент визираше фонда за възобновяване на Европейски Съюз в размер на 750 милиарда евро за справяне с рецесията с ковид, който беше задействан в нарушаване на разпоредбите от Маастрихт, ограничаващи обществения дълг в еврозоната.

Обръщайки взор към напрегнатата обстановка на границата на Украйна с Русия, Шолц прикани Москва да зачита интернационалните граници.

" Всички гледаме на обстановката на украинската граница с безпокойствие ", уточни той след срещата с Макрон, като добави: " Разбира се, има взаимна изясненост по отношение на обстоятелството, че ненарушимостта на европейските граници е измежду правилата, които всеки в Европа би трябвало да одобри за обща сигурност. "

Въпреки че двамата ръководители подчертаха съдействието, има и явни точки на разлика сред техните държавни управления. Германия се опълчва на дейностите на Франция за оповестяване на нуклеарната сила за " зелена сила " за капиталови цели.

А в столици на Европейски Съюз има непрекъснато безпокойствие по отношение на неотдавна приключения газопровод " Северен поток 2 ", свързващ Германия непосредствено с Русия, който чака утвърждение от немските регулатори.

След визитата си в Париж Шолц отпътува за Брюксел, с цел да се показа на Европейския съюз и НАТО. Като министър на финансите през последните четири години в необятната коалиция на Меркел, Шолц е добре позната фигура в централата на Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР