Германският Бундестаг гласува само най-богатите немци да продължат да плащат

...
Германският Бундестаг гласува само най-богатите немци да продължат да плащат
Коментари Харесай

Само богатите немци вече ще плащат данък солидарност

Германският Бундестаг гласоподава единствено най-богатите немци да продължат да заплащат налог взаимност, оповестиха локалните медии. Той беше въведен през 1990 година след обединяването на страната за всички жители, с цел да се финансират икономическото възобновяване и модернизирането на някогашната Източна Германия. Сега депутатите взеха решение по предложение на държавното управление 90% от германците да спрат да внасят данъка за възобновяване на някогашната Германска демократична република.  За 6.5 на 100 от германците налог взаимност ще бъде омекотен, а най-богатите 3.5% ще продължат да го внасят в цялостен размер. Принципът е, че колкото по-големи приходи имат богатите, толкоз повече ще внасят в хазната. " Отменянето на налога за по-голямата част от популацията е допустимо, тъй като обединяването на Германия е стигнало към този момент прекомерно далеч и поради постигнатите триумфи в тази тенденция ", съобщи финансовият министър Олаф Шолц.

Ставката на налога е 5.5% от годишния доход на жителите и единствено м.г. приходите от него бяха в размер на близо 18.9 милиарда евро, като ФРГ към този момент ще събира с 10.9 милиарда по-малко от 2021 година 1500 евро годишно ще икономисват работещите германци на минимална заплата, пресмятат от Министерството на финансите в Берлин.

Макар това предложение да е част от съдружния контракт, отпадането на този единствен по рода си налог скара през лятото партиите в държавното управление - християндемократите и социалдемократите. Наложи се вицеканцлерът и финансов министър Олаф Шолц от Германската социалдемократическа партия да се намеси. " Не би било разумно, в случай че някой с приход над пет милиона евро получи данъчно облекчение от стотици хиляди, вместо да подкрепя обединена Германия. Има още доста планове, свързани с обединяването, които би трябвало да се финансират. Според мен е справедливо хората с най-високите приходи да продължат да заплащат този налог ", аргументира се Шолц.

Срещу законопроекта в Бундестага гласоподаваха само депутатите от " Алтернатива за Германия ". Две трети от източногерманците се оповестиха срещу орязването на налог взаимност, а половината от западногерманците приветстват отпадането му.

ПРОГНОЗА

Германия избегна " на косъм " техническата криза, откакто последните данни демонстрираха стопански напредък от 0.1% през третото тримесечие. Ръстът на брутния вътрешен артикул (БВП) надвиши прогнозите на анализаторите, които чакаха стесняване на стопанска система с 0.1%. На годишна база стопанската система нараства с 0.5% в интервала от юли до септември, заяви Федералната работа за статистика. Според икономическата доктрина една страна се смята в криза при два поредни интервала на негативен напредък, само че поради минималното усъвършенстване през третото тримесечие Германия избегна този сюжет. Министърът на стопанската система Петер Алтмайер съобщи, че макар данните икономическото развиване към момента е нежно. " Няма криза, само че несъмнено има доста слаба стопанска система ", съобщи Клаус Вистесен, основен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics. „ В някакъв смисъл това е „ най-лошото “ от двата свята за пазарите. Днешните данни удостоверяват, че немската стопанска система към този момент е в застой, само че заглавията евентуално не са задоволително ужасни, с цел да подбуден неотложен и нападателен фискален отговор от Берлин ", добави той.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР