Германските застрахователи, включително Munich Re и Allianz, са натрупали експозиция

...
Германските застрахователи, включително Munich Re и Allianz, са натрупали експозиция
Коментари Харесай

Застрахователи са отпуснали над 3 млрд. евро заеми на фалиращия имотен гигант Signa

Германските застрахователи, в това число Munich Re и Allianz, са натрупали експозиция от над 3 милиарда евро към изпитващата усложнения имотна империя, благосъстоятелност на милиардера Рене Бенко. Мрежата от компании в групата Signa на Бенко освен е взела заеми от банки, в това число Julius Baer и UniCredit, само че също по този начин е разчитала в огромна степен на финансиране от повече от половин дузина застрахователи, съгласно документи, прегледани от Financial Times, и хора, които са осведомени с детайлностите от първа ръка.

Източниците допълват, че към една трета от тази експозиция не е била обезпечена с никакви гаранции. " За някои застрахователи това ще бъде извънредно мъчително ", споделя един от хората.

Signa Holding, централната компания в групата, която има Selfridges в Лондон, постройката Chrysler в Ню Йорк и KaDeWe в Берлин, подаде молба за ръководство предишния месец. До края на септември компанията е натрупала задължения от 5 милиарда евро, като по-голямата част от тях са от първите девет месеца на тази година.

Реклама
Бенко не е обявил общия размер на дълга, насъбран от компаниите в групата Signa, само че осведомени с групата настояват, че другите му структури са взели заеми за повече от два пъти по-голяма сума. Акциите на доста от фирмите в групата към момента се търгуват, само че близки до бизнеса хора настояват, че до дни се чакат нови случаи на неплатежоспособност. Защо са давани сходни суми Застрахователните компании са отпускали пари на Signa частично заради регулаторната и лихвена среда, съгласно човек, осведомен със обстановката. " Силно контролираните банки не бяха в положение или не желаеха да правят избрани типове транзакции заради техните финансови условия, до момента в който застрахователните групи се давеха в пари по време на ерата на свръхниските лихвени проценти ", споделя източникът.

Значителна част от дълга на групата е бил обезпечен от небанкови финансови компании като основания в Дортмунд осигурител Signal Iduna - приблизително огромна компания с 12 млн. клиенти, основно в здравното и животозастраховането. В световен мащаб компанията е известна и със спонсорството си на немския футболен тим " Борусия Дортмунд ", чийто стадион носи името на застрахователя. Signal Iduna е отпуснала близо 1 милиарда евро на Signa, споделиха хора, осведомени директно с въпроса.

Говорител на компанията съобщи пред FT, че въпреки експозицията да е сериозна, терзания в компанията за момента няма. Причината за това е, че отпуснатите средства са били обезпечени с парцели в най-хубавите немски градове.

Основният осигурителен бизнес на Munich Re Ergo е дал към 700 млн. евро заеми, до момента в който четвъртата по величина застрахователна група в Германия R+V е отпуснала 500 млн., повече от половината от които не са обезпечени, съгласно документите и хора, осведомени с въпроса. Allianz е дала 300 млн. евро заеми на Signa през 2018 година, като парите са били употребявани за закупуването на висока постройка в центъра на Берлин, Volkswohl-Bund, междинен по мярка осигурител, основан в Дортмунд, е натрупа експозиция от 250 млн. евро.
Реклама
Германският финансов регулатор BaFin сподели пред FT, че следи обстановката, само че добави, че експозицията " в множеството случаи " е незначителна спрямо общите активи на обособения осигурител и че не чака " материална опасност " за никоя от засегнатите групи. Какво докара до обстановката Най-рязкото повишаване на разноските по заемите в 25-годишната история на еврото докара до спад на цените на парцелите в Германия, където е основана и огромна част от бизнеса на групата. " Това ще бъде малко жестоко пробуждане за вложителите, защото те в действителност виждат, че забавянето на паричната политика в последна сметка ще се появи ", сподели пред Reuters Анеека Гупта, финансов пълководец в капиталовия управител WisdomTree.

Signa упрекна за проблемите си външни фактори, които въздействат на нейния бизнес с парцели и натиска върху извършването на покупки по комерсиалните улици. Компанията разгласи несъстоятелност в края на ноември, като това се случи, откакто последните опити за обезпечаване на ново финансиране се провалиха.

Свен Карстенсен от имотния съветник bulwiengesa сподели, че големите парцели на Signa в Германия в най-вече централни места значат, че нейната неплатежоспособност може да остави дълбоки белези в градовете на страната. Групата, която прави оценка активите си на 27 милиарда евро, се състои от голям брой дъщерни сдружения. JP Morgan оцени отговорностите на 13 милиарда евро.

Дълговете на Signa Holding възлизат на към 5 милиарда евро, демонстрират данни на асоциациите за отбрана на кредиторите KSV1870 и Alpenländischer Kreditorenverband. 42 чиновници и 273 кредитори са наранени от процедурата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР