Германските власти съобщиха, че броят на мигрантите, идващи в страната

...
Германските власти съобщиха, че броят на мигрантите, идващи в страната
Коментари Харесай

В Германия расте броят на мигрантите, дошли от Беларус

Германските управляващи оповестиха, че броят на мигрантите, идващи в страната им през Полша и Беларус, се усилва през последните месеци, съобщи Асошиейтед прес.

По данни на федералната полиция, от началото на годината над 4300 души са пресекли нелегално границата с Полша. Повечето от мигрантите са от Ирак, Сирия, Йемен и Иран, уточни ДПА.

За интервала от януари до юли са регистрирани едвам 26 души, пристигнали по " беларуския маршрут " ; за август те са 474, за септември 1914, а за първите 11 дни на октомври те са 1934, уточни федералната полиция.

Повечето хора са настанявани в приемни центрове в източната провинция Бранденбург. Към нормалните места за настаняване, които могат да поберат общо 3500 души, са добавени и палатки, с което потенциалът да нарасне до 5 хиляди.

" Положението не е трагично, само че е тежко ", сподели Олаф Янсен, началник на централната работа по въпросите на чужденците в източния немски град Айзенхютенщат. Той добави, че има и опасения, че измежду новопристигналите може да се популяризира коронавирусът.

Европейски водачи като немският канцлер Ангела Меркел упрекнаха беларуския режим, че подкрепя засилената миграция към Европейски Съюз като форма на " хибридна война " за дестабилизиране на 27-членния съюз.

Хиляди мигранти бяха привлечени от опцията да дойдат в Беларус с туристически визи и да се трансферират по-късно в Полша, Литва и в по-малка степен в Латвия - и трите страни са членки на Европейски Съюз, граничещи с Беларус.

Няколко от мигрантите тях неотдавна починаха от безсилие при опит да преминат от Беларус в Полша през регион с гори и блата.

През 2015 и 2016 година над милион души, бягащи от войните в Близкия изток, започнаха рисковото пътешестване през Средиземно и Егейско море в търсене на сигурност в Западна Европа и в частност в Германия. Но след идването им Европейски Съюз издигна стени от бетон и бодлива тел, сложи наблюдаване с дронове и подписа съглашения с Либия и Турция, с цел да държи мигрантите встрани от границите си, отбелязва Асошиейтед прес.

Доста по-слабо охраняваният път към Европейски Съюз през горите и блатата на Източна Европа се очерта като миграционен маршрут едвам откакто Евросъюзът наложи наказания на режима на властническия беларуски президент Александър Лукашенко след оспорените от опозицията избори и суровите репресии против протестиращи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР