Германските предприемачи се надяват тази година австрийското вето за Шенген

...
Германските предприемачи се надяват тази година австрийското вето за Шенген
Коментари Харесай

Бизнесът е против ветото за Шенген срещу България и Румъния


Германските бизнесмени се надяват тази година австрийското несъгласие за Шенген против България и Румъния да бъде преосмислено, тъй като понасят огромни икиномически загуби, написа по тематиката икономическото издание „ Виртшафтсвохе “.

На 8 декември 2022 България и Румъния не бяха утвърдени за банкет в Шенгенското пространство

Материалът на  " Виртшафтсвохе " за присъединението на и към Шенгенското пространство стартира с изложение на 10-километрова опашка на границата сред Румъния и Унгария. Камионите на спедиторската компания от Бавария " Дитрих Лоджистик " влизат и излизат от Румъния по 30 пъти дневно, написа авторката Карин Финкенцелер. Това значи 60 пъти очакване, 60 пъти 150 до 200 евро спомагателни разноски, от 9 000 до 12 000 евро дневно, пресмята раздразненият началник на компанията Ханс Улрих Дитрих. Да не приказваме за безсмислените излъчвания въглероден двуокис, добавя той.

Всичко това можеше да е друго, в случай че на 8 декември Австрия не беше. Според изданието, въпреки , тя по всяка възможност е щяла да се съобрази с волята на останалите страни.

Бизнесът стачкува

П
Редакцията предлага
редставители на австрийския бизнес, като Strabag, Spar, Erste Bank, Raiffeisen и други, са изразили страдание за спора, а в някои случаи са изказали и недоумение за държанието на държавното управление им. Гневът е стигнал и до немските бизнесмени. " Черен ден за Европа, когато е нужна мощна обединена Европа ", разяснява предприемачът Дитрих. Семейната му компания развива активност в Румъния от 1979 година, има 500 свои чиновници там и дотук е инвестирала 40 млн. евро.

до неотдавна е била на стойност към 9,8 милиарда евро, а с Румъния през 2021 година - цели 33 милиарда евро. Сред най-важните немски вложители и работодатели в Румъния е " Континентал ". През предишното лято компанията, която се занимава с произвеждане на екрани, въздушни възглавници и други съставни елементи за коли, е завършила построяването на проучвателен център в Тимишоара на стойност към 20 млн. евро. Откритият през 2006 година неин цех пък е бил уголемен за трети път - инвестицията е за 40 млн. евро. В тази връзка " Виртшафтсвохе " показва, че приемането на Румъния в Шенгенското пространство е щяло да улесни дилемите на " Континентал ".

Искането на Австрия за по-строги като изискване за присъединение към Шенген се смята за неясно и от бизнесмените, и от политиците, даже в границите на държавната коалиция във Виена, разяснява немското издание. 

Ветото не е поради Румъния и България

Управляващият шеф на немския химически колос BASF за България и Румъния Андреас Лиер, който е и ръководител на Германската външнотърговска камара в Букурещ, разяснява, че е в полза на всички страни членки: " Всеки ще има изгода - хората, индустрията, Европа и европейската концепция, ще се генерира и спомагателен напредък, което е значимо тъкмо в този момент. "

Дали това ще се случи през 2023 година, пита " Виртшафтсвохе ". Австрийската министърка за Европа Каролине Едщадлер признава, че вотът " срещу " не е толкоз поради България и Румъния: " Ветото не е ориентирано против обособени страни членки, а против една разрушена система ", съобщи тя пред австрийската осведомителна организация АПА в края на предходната година. Тя позволява, че доникъде на 2023 година Европейски Съюз може да постави на масата " някои съответни оферти и решения ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР