Хиляди словаци протестираха в Братислава срещу спорния план на правителството

...
Хиляди словаци протестираха в Братислава срещу спорния план на правителството
Коментари Харесай

Прозападната опозиция в Словакия свика голям протест срещу натиска върху медиите

Хиляди словаци стачкуваха в Братислава против противоречивия проект на държавното управление за промяна на публичните медии. Този ход, съгласно критиците му, ще докара до вдишване на цялостен надзор над държавния радиотелевизионен оператор от страна на изпълнителната власт, ръководена от популиста Роберт Фицо.
Ние демонстрираме на всички, че няма да позволим свободата ни да бъде отнета, няма да позволим да бъдем изгонени от Словакия, която обичаме. Няма да позволим на Фицо да тласне страната в съветска орбита. Няма да им позволим да създадат това.
Михал Шимечка – водач на партия " Прогресивна Словакия "

Промените плануват публичният радиотелезионен оператор RTVS да престане да съществува и ще бъде сменен от нова организация. Нейният шеф ще бъде избиран от съвет, чиито 9 членове ще бъдат номинирани от министерството на културата и Народното събрание.

Планът е направен от министъра на културата Мартина Шимковичова, която е член на Словашката национална партия, съдружен сътрудник на Фицо.

Законопроектът, който е необятно подложен на критика от президента Зузана Чапутова, опозицията, публицисти, интернационалните медийни организации и Европейска комисия, би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание през юни.

Критици се притесняват, че под управлението на Роберт Фицо Словакия ще се отклони от своя проевропейски курс и ще последва ориентацията на Унгария на Виктор Орбан.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР