Германски водолази, които събирали изоставени рибарски мрежи в Балтийско море,

...
Германски водолази, които събирали изоставени рибарски мрежи в Балтийско море,
Коментари Харесай

Откриха кодираща нацистка машина на дъното на Балтийско море

Германски водолази, които събирали изоставени риболовен мрежи в Балтийско море, попаднаха на кодираща машина " Енигма ", употребена от нацистките сили през Втората международна война, заяви Ройтерс.

Смята се, че машината е била изхвърлена от подводница.

Водолазите в началото считали, че остаряла пишеща машина се е оплела в мрежа на дъното на залива Гелтинг. Подводният археолог Флориан Хюбер обаче бързо осъзнал историческото значение на находката. " Попадал съм на доста вълнуващи и странни находки през последните двадесет години. Но в никакъв случай не съм предполагал, че един ден ще намеря една от именитите машини Енигма ", показа той.

Нацистката войска употребила машините, с цел да изпраща и приема секрети известие по време на Втората международна война. Британски криптографи обаче разрушават кода и това оказва помощ на съюзническите сили във водната борба за надзор над Атлантическия океан.

В Блечли парк екип английски експерти под управлението на Алън Тюринг съумява да разбие кода и се счита, че това редуцира войната и избавя живота на десетки хиляди хора.

Скоро преди Германия да капитулира през май 1945 година, екипажите на към 50 подводници по заповед изоставят плавателните съдове в залива Гелтинг край датската граница, с цел да не ги предадат на съдружниците. Разпоредена било също да се унищожат кодиращите машини.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР