Германия затваря днес три атомни електроцентрали, въпреки че Европа е

...
Германия затваря днес три атомни електроцентрали, въпреки че Европа е
Коментари Харесай

Германия ще затвори ядрени реактори въпреки енергийната криза

Германия затваря през днешния ден три атомни електроцентрали, макар че Европа е изправена пред една от най-тежките си енергийни рецесии. Страната следва прелюдия от на Ангела Меркел график за последователно прекъсване на атомната сила.

Тъй като цените на силата към този момент се повишават и напрежението е сред Европа и основния снабдител на газ Русия по-високо от всеки път, затварянето на заводите в Брокдорф, Гронде и Гюндреминген може да ускори напрежението.

Този ход ще понижи на половина оставащия нуклеарен потенциал в Германия и производството на сила ще спадне с към 4 гигавата - еквивалентно на мощността, създадена от 1000 вятърни турбини.

Протестите поради нуклеарната злополука във Фукушима през 2011 година накараха някогашния канцлер Меркел да задвижи механизма за занемаряване на нуклеарната сила доскоро повече от 10 години.

Германия възнамерява до края на 2022 година да приключи изцяло потреблението на атомна сила и ще затвори последните си три централи в Некарвестхайм, Есенбах и Емсланд.

Но с покачването на цените на силата в цяла Европа, надали можеше да се подбере по-неподходящо време за осъществяване на тези проекти.
Германия затваря всичките си атомни централи до края на 2022 година
Три нуклеарни електроцентрали ще бъдат изключени от мрежата в Германия в петък, 31 декември, като част от проекта на страната за цялостен отвод...
Прочети повече
Референтната цена на газа в Европа, съгласно холандската TTF, доближи 187,78 евро за мегаватчас през декември - 10 пъти по-висока, в сравнение с при започване на годината. Увеличават се и цените на електрическата енергия.

Скокът е подхранван от геополитическото напрежение с Русия, която доставя една трета от газа за Европа. Западните страни упрекват Русия, че лимитира доставките на газ, с цел да окаже напън върху Европа на фона на напрежението към спора в Украйна. Москва желае да стартира употребата на противоречивия газопровод „ Северен поток 2 “, който би трябвало да доставя още повече съветски газ за Германия.

Увеличаване на цените

Краят на нуклеарната енергетика в Германия евентуално ще увеличи цените още повече, съгласно Себастиан Херолд - професор по енергийна политика в Дармщатския университет за приложни науки.

„ В дълготраен проект вярата е, че увеличението на възобновимата сила ще балансира нещата, само че това няма да е по този начин в кратковременен проект “, сподели той пред AФП.
Politico: Европейски Съюз е подготвен да употребява най-мощното си оръжие против " Газпром "
Европейската комисия (ЕК) търси способи по какъв начин да направи по този начин, че хем европейците да не замръзнат тази зима, хем да накара Русия, от коят...
Прочети повече
Докато Германия не може действително да усили възобновимите енергийни източници, тя ще остане подвластна от изкопаеми горива, с цел да запълни празнината, оставена от нуклеарната сила.

„ Това ще направи Германия по-зависима от природния газ като цяло, най-малко в кратковременен проект, и по този метод също по този начин малко по-зависима от Русия “, счита Херолд.

Преходът може да отнеме и повече време, в сравнение с Германия би желала, като напредъкът във връзка с възобновимите енергийни източници се забави през последните години заради опълчването на планове за енергийна инфраструктура.

Очаква се делът на силата, генерирана от възобновими източници, да спадне за първи път от 1997 година насам - до 42 % през 2021 година, спрямо 45,3 % през 2020 година

Освен покачването на цените, затварянето на атомните централи ще отстрани и основен източник на нисковъглеродна сила в страна, която към този момент се бори да реализира амбициозните цели в региона на климата.
Европейски Съюз: Алтернативните източници не са задоволителни, би трябвало и нуклеарна сила
Европейският съюз би трябвало да употребява нуклеарна сила, с цел да обезпечи енергийната си самостоятелност, защото единствено различните източници...
Прочети повече
Новото съдружно държавно управление под управлението на социалдемократа Олаф Шолц даде обещание да придвижи плануваното излизане на Германия от въглища до 2030 година и желае до тогава Германия да генерира 80% от електрическата енергия си от възобновими източници.

Задни мисли?

Но Робърт Хабек, сълидерът на Зелената партия и министър на новосъздаденото супер министерство за стопанската система и климата, призна тази седмица, че Германия към този момент е на път да пропусне задачите си за климата за 2022 година, а евентуално и за 2023 година

Други страни от Европейски Съюз, в това число Франция, не престават да упорстват за нуклеарната сила и да водят акция за включването й в листата на Европейски Съюз с устойчиви енергийни източници, възможни за вложения.

Дори в Германия публичното мнение по въпроса за нуклеарната сила наподобява се е смекчило.
Файненшъл таймс: Недостигът на газ в света ще продължи няколко години
Катар предизвести държавните управления, че рискуват " да се прострелят в крайници ", в случай че не дадат знак за по-голяма поддръжка на интернационалните енер...
Прочети повече
В неотдавнашно изследване на YouGov за вестник „ Welt am Sonntag “ към 50% от германците обявиха, че са за анулация на плануваното прекъсване на нуклеарната сила заради неотдавнашното внезапно повишаване на цените на силата.

Моника Шницер, член на Германския съвет на икономическите специалисти, сподели пред вестник „ Rheinische Post “, че би имало смисъл „ стопански и екологично “ прекъсването да се отсрочи.

Правителството обаче се придържа към проекта на Меркел, като Хабек тази седмица отбрани прекъсването на нуклеарната сила.

Всеки политик, който приканва за наново въвеждане на нуклеарната сила, би трябвало да каже също, че е склонен да има нуклеарните боклуци в своя изборен регион “, сподели той. „ Веднага щом някой каже това, ще преразгледам въпроса.

Източник: Агенция Франс Прес

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР