Германия сигнализира във вторник, че може да спре газопровода Северен

...
Германия сигнализира във вторник, че може да спре газопровода Северен
Коментари Харесай

Германия е готова да спре Северен поток 2


Германия алармира във вторник, че може да спре газопровода " Северен поток 2 " от Русия, в случай че Москва нахлуе в Украйна, а западните народи се сплотиха зад Киев поради натрупването на съветски войски, което провокира боязън от война в района, предава Bloomberg, заяви Bloomberg TV Bulgaria .

В опит да откри дипломатическо решение, откакто договарянията с Русия приключиха в невъзможност предходната седмица, държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкън ще посети Киев в сряда, преди да се насочи към Берлин, с цел да разиска " взаимни старания за въздържане на по-нататъшната съветска експанзия против Украйна " с немски, английски и френски публични лица. Тъй като страховете от спор набъбнаха, Англия разгласи тази седмица, че е почнала да доставя на Украйна противотанкови оръжия, външният министър на Канада посети Украйна, а немският външен министър Аналена Бербок организира диалози в Москва и Киев, с цел да се опита да понижи напрежението.

Бербок предизвести, че Москва ще пострада, в случай че нападна съседа си, а канцлерът Олаф Шолц даде знак, че отговорът на Берлин може да включва прекъсване на газопровода „ Северен поток 2 “, който доставя газ за Германия. Запитан за газопровода след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Шолц сподели, че е " ясно, че ще има висока цена и че всичко ще би трябвало да се разиска, в случай че има военна намеса в Украйна ". Шолц по-рано сподели, че Германия е отворена за наказания при положение на съветска офанзива и че всичко ще бъде на масата. Това ще включва " Северен поток 2 ", който е издигнат, само че към момента не е получил утвърждение за отваряне.



Руският външен министър Сергей Лавров сподели след среща с Бербок във вторник, че газопроводът ще увеличи европейската енергийна сигурност, когато бъде отворен, и че „ опитите за политизиране на този план “ биха били контрапродуктивни. Русия отхвърля да има проекти да нападна Украйна, само че споделя, че може да предприеме неуточнени военни дейности, в случай че настояванията ѝ - в това число обещанието на алианса на НАТО в никакъв случай да не приема Киев - не бъдат изпълнени. Десетки хиляди съветски бойци остават покрай границите на Украйна, а Москва също изпрати войски и военна техника в Беларус тази седмица в подготовка за учения с нейния непосредствен съдружник, които провокираха в допълнение безпокойствие на Запад. Напрежението оказа помощ за намаление на съветската рубла по отношение на щатския $ и спад на съветските акции.

Повече диалози НАТО-Русия

В Берлин Столтенберг сподели, че е поканил съдружниците от НАТО и Русия на последваща серия от срещи в Съвета НАТО-Русия, с цел да обсъдят методите за възстановяване на обстановката със сигурността след неубедителния първи кръг от договаряния от две години насам предходната седмица.

„ Съюзниците на НАТО са подготвени да обсъдят съответни оферти за това по какъв начин да понижат рисковете и да покачат прозрачността във връзка с военните действия и по какъв начин да понижат галактическите и кибер заканите “, сподели той на взаимна конференция с Шолц. „ Ние също по този начин сме подготвени да обновим обмена на брифинги по отношение на ученията и съответните ни нуклеарни политики “.

Въпреки че Западът се сплотява зад Украйна, някогашната руска република не е член на НАТО и алиансът няма договорни отговорности да я пази. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изключи изпращането на американски войски в Украйна, с цел да се бият с съветски бойци. След договарянията с Русия от предходната седмица, които не доведоха до пробив, Блинкън ще се срещне с украинския президент Владимир Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба в Киев в сряда, заяви Държавният департамент на Съединени американски щати.

" Съединените щати не желаят спор. Ние желаеме мир ", сподели пред кореспонденти почитан чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати. „ Руският президент Владимир Путин има пълномощията да предприеме стъпки за деескалиране на тази рецесия, тъй че Съединените щати и Русия да могат да продължат връзки, които не се основават на неприязън или рецесия “, сподели служителят. Блинкън беседва с Лавров във вторник и прикани за деескалация, сподели настрана Държавният департамент - двамата са решили в диалога, че би било потребно да се срещнат персонално, като срещата ще бъде в Женева. По време на визитата си в Украйна, канадският външен министър Мелани Джоли сподели, че Отава ще вземе решение в подобаващия миг за доставка на военна техника за Украйна.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР