Президентът на Русия Владимир Путин и лидерът на Северна Корея

...
Президентът на Русия Владимир Путин и лидерът на Северна Корея
Коментари Харесай

Путин и Кин Чен-ун в братска прегръдка, споразумяха да развиват отношенията между двете страни

Президентът на Русия Владимир Путин и водачът на Северна Корея Кин Чен-ун се споразумяха да развиват връзките сред двете страни по време на първата аудиенция на съветския държавен глава в Пхенян за последните 24 година, съобщи Ройтерс, като се базира на известия в севернокорейските медии.  

 

Путин бе посрещнат от Ким на интернационалното летище в Пхенян, където двамата водачи се ръкуваха, прегърнаха и разговаряха пред самолета на съветския президент. След това те се качиха в държавна лимузина и се насочиха към хотела, в който е настанен президентът на Руската федерация.

 

Путин дойде на първата си аудиенция в Северна Корея за последния близо четвърт век с заричане да задълбочи двустранните връзки в региона на търговията и защитата и да поддържа Пхенян в опълчването му против Съединени американски щати, отбелязва Ройтерс.

 

Срещата сред Путин и Ким показва " непобедимостта и трайността " на другарството сред Северна Корея и Русия, съобщи севернокорейската държавна медия КЦТА. Връзките сред Пхенян и Москва се трансфораха " мощна стратегическа цитадела за запазването на интернационалната правдивост, мир и сигурност, както и мотор, който форсира построяването на нов многополярен свят ", добавя КЦТА.  

 

Съединени американски щати упрекват Северна Корея, че е доставила " десетки балистични ракети и над 11 000 контейнера с муниции на Русия " за войната ѝ в Украйна. Москва и Пхенян отхвърлят сред тях да има трансфер на военна техника, само че се зарекоха да подсилят съдействието си в региона на защитата, което може да включва и взаимни учения на двете армии.    

Часове преди Путин да се срещне с Ким в Пхенян, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази опасения от поддръжката, която Русия може да окаже на ракетната и нуклеарната стратегия на Северна Корея. След както беседва с американския държавен секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, Столтенберг съобщи пред публицисти, че войната на Русия в Украйна се поддържа от Китай, Северна Корея и Иран, които желаят западният алианс да се провали.

 

" Разбира се ние сме загрижени и от евентуалната поддръжка, която Русия оказва на Северна Корея, когато става въпрос за подкрепяне на нейните ракетни и нуклеарни стратегии ", уточни генералният секретар на НАТО. По думите му тази наклонност, както и помощта, която Китай оказва на съветската военна стопанска система, онагледяват обстоятелството, че провокациите пред сигурността в Европа са свързани с Азия. Той добави, че на срещата на върха на НАТО във Вашингтон идващия месец ще се следи по-нататъшно подсилване на партньорствата на алианса с Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония. Столтенберг акцентира, че на избран стадий би трябвало да има " последици " за Китай. " Те не могат да продължат да имат естествени търговски връзки с страните в Европа и в това време да подхранват най-голямата война, която сме виждали в Европа след Втората международна война ", сподели той.

 

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби съобщи в понеделник, че Вашингтон следи връзките сред Северна Корея и Русия " доста, доста деликатно ", защото " може да има някаква взаимност... която да повлияе на сигурността на Корейския полуостров ".

 

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер през вчерашния ден сподели, че задълбочаването на съдействието сред Русия и Северна Корея е " наклонност, която би трябвало да провокира огромна угриженост у всеки, който е заинтригуван от поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров ".

 

/НВ/

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР