Германия ще запази две от трите си останали ядрени централи

...
Германия ще запази две от трите си останали ядрени централи
Коментари Харесай

Германия запазва две от трите си атомни централи като резерв до пролетта

Германия ще резервира две от трите си останали нуклеарни централи разполагаем за произвеждане на електрическа енергия до април. Това е част от авариен проект, предложен от мрежовите оператори, провели стрес проби на електропреносната система, с цел да оценят рисковете за нея от възможна ескалация на енергийната рецесия, заяви немското държавно управление, представено от международните организации.

Атомните централи " Изар 2 " и " Некарвестхайм 2 ", с потенциал от 1400 мегавата всяка, и оперирани от енергийната компания Е.ОН (E.ON), както и третата централа - " Емсланд ", трябваше да бъдат дефинитивно спрени до 31 декември, напомня Ройтерс.

Сега обаче животът на " Изар 2 " и " Некарвестхайм 2 " може да бъде продължен до април 2023 година, с цел да оказват помощ при възможен дефицит на електрическа енергия през зимата, разгласи държавното управление.

Министърът на стопанската система Роберт Хабек сподели, че рисковете от нуклеарната технология постановат опазване на проекта за прекратяването ѝ в Германия, само че лимитираните доставки на съветски газ оправдават мярката.

Комбинацията от проблеми, като прекъсването на атомни електроцентрали във Франция, горещата вълна, възпрепятстваща производството на водноелектрическа сила, и проблеми с превозването по вода на въглища поради ниско равнище на реките, може да натовари електропреносната мрежа на страната тази зима, сигнализира още Хабек, представен от Асошиейтед прес. " Поради всички тези опасности не можем да разчитаме на съществуването на задоволително електроцентрали, с цел да стабилизираме електрическата мрежа в кратковременен проект, в случай че има дефицит на сила в прилежащите ни страни ".

Правителството към този момент разгласи голям брой ограничения за импорт на газ от разнообразни източници и наново активиране на електроцентрали, работещи с въглища и нефт, като в същото време приканва жителите да пестят колкото е допустимо повече сила, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР