Германия отбелязва 200-годишнината от рождението на Карл Маркс. Отбелязването става

...
Германия отбелязва 200-годишнината от рождението на Карл Маркс. Отбелязването става
Коментари Харесай

Германия си спомня за годишнината от рождението на Карл Маркс

Германия отбелязва 200-годишнината от рождението на Карл Маркс. Отбелязването става в атмосфера на дискусия, предава Агенция Франс Прес.

Постоянна галерия бе открита през вчерашния ден в родния дом на създателя на " Капиталът " в град Трир, покрай границата с Франция и Люксембург. Изложба ще има и в музея към локалната катедрала. Провинция на Райнланд-Пфалц пък провежда в два музея на Трир галерия, озаглавена " Карл Маркс: Живот, работа и въздействие до момента ". В нея са включени 400 експоната от близо дузина немски провинции.

Кулминация на честванията бе откриването на скулптура в Трир на Маркс висока 5,5 м, съобщи Агенция Франс Прес. Тя е подарена от Китай. Активисти към този момент приканиха откриването й да бъде отсрочено, до момента в който не бъде освободена от домакински арест в Китай Лю Ся - вдовицата на починалия китайски нобелов лауреат за мир, дисидента Лю Сяобо.

Годишнината беше маркирана и с митинги, проведени от партии и асоциации, подразнени, че се отдава респект на оня, който те считат за татко на комунистическите диктатури, добавя Агенция Франс Прес.

Алтернатива за Германия (крайнодясната партия) прикани за подобен митинг в Трир. Чрез безмълвното шествие по улиците на града партията искаше да се отдаде респект на жертвите на комунизма.

В Трир има и проява на неразрешеното в Китай духовно придвижване Фалун Гонг. Същевременно марксистки алианс, включващ членове на Германската комунистическа партия и на лявата партия Левите, стачкува там против капитализма и употребата, съобщи ДПА.

В идните няколко месеци ще има 600 прояви - изложения, концерти, театрални постановки, конференции - в Трир във връзка годишнината от рождението на Маркс. Близо 130 години след гибелта му в Лондон през 1883 година, създателят на " Капиталът " си остава един от интелектуалците, които са най-коментирани по света.

Противоречиво е визията за него. За едни той е критик-визионер на заплахите на капитализма, а за други подстрекател на руската, китайската или камбоджанската диктатури.

В петък на демонстрация във връзка годишнината от рождението на Маркс ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сподели: " Маркс не е виновен за всички зверства, за които би трябвало да дават отговор тези, за които се твърди, че са негови наследници ", напомня Агенция Франс Прес.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР