Германия е най-големият външнотърговски партньор на България, както по линия

...
Германия е най-големият външнотърговски партньор на България, както по линия
Коментари Харесай

Планират инвестиция за 10 млн. евро у нас

Германия е най-големият външнотърговски сътрудник на България, както по линия на вложенията, по този начин и във връзка с търговията. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, който награди спечелилия в категория „ Голямо дружество “ на Наградите на Германската стопанска система за 2021 година Събитието се провежда от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и на нея участваха още посланикът на Германия у нас Н.Пр. Кристоф Айххорн, министърът на туризма Христо Проданов и представители на бизнеса и деловите среди.

Министър Лорер означи, че новото държавно управление откровено желае партньорството с немския бизнес да продължи още по-активно и да се уголемява. „ Обещаваме нещо, което немските компании доста ценят и до момента не са намирали у нас в задоволителна степен - ред, господство на закона и правила ", уточни той.

Президентът на ГБИТК Тим Курт цитира данни на федералната статистическа работа на Германия за интервала януари - септември 2021 година, съгласно които комерсиалният продан сред двете страни възлиза на 7,033 милиарда евро. Курт уточни, че в този тежък интервал ползата на вложителите от Германия се резервира, като са били направени няколко огромни вложения в страната ни. Според предварителни данни на Българска народна банка, за най-големите задгранични вложители в България в интервала януари - октомври 2021 година Германия е на второ място с вложения в размер на 290,4 млн. евро след Люксембург.

Лорер награди „ Фесто Производство “ като победител в категория „ Голямо дружество “, а останалите призове бяха връчени на „ Смарт Органик “ – за малко и приблизително дружество, както и „ УниКредит Булбанк “ и „ Пейхоук “, надлежно в категории „ Социален ангажимент “ и „ Стартъп “.

Министърът на нововъведенията и растежа организира среща и с представители на немска компания производител на електромеханични прецизни съставни елементи за микроелектронната и автомобилната индустрия. На нея стана ясно, че компанията възнамерява инвестиция в България в началото за 10 млн. евро, при последователно основаване на към 250 работни места. За момента компанията е в развой на избиране на локация за своята индустриална база.

Германският вложител създава по целия свят в 10 индустриални обекта, в които понастоящем работят към 2000 чиновници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР