ГЕРБ спечели шест областни центъра на първия тур Партията на

...
ГЕРБ спечели шест областни центъра на първия тур Партията на
Коментари Харесай

Резултатите от местния вот: Разгром за ГЕРБ в София и тежки битки за други ключови градове

ГЕРБ завоюва шест регионални центъра на първия тур Партията на Бойко Борисов ще се изправи на 16 балотажа и най-малко в половината от тях шампионата й е мощно под въпрос ПП-ДБ води в Разград, Българска социалистическа партия евентуално ще завоюва отново в Русе, само че има положителни шансове за Шумен и Силистра
ГЕРБ регистрира знакова загуба в София. При близо 65% обработени протокола в столицата се удостоверяват данните на социолозите, че Антон Хекимян е трети - след Васил Терзиев (ПП-ДБ- " Спаси София " и " Екипът на София " ) и Ваня Григорова (БСП/Левицата). Така освен че за първи път от 18 години партията няма да ръководи града, само че претендентът й даже не стига до балотаж. Партията надлежно се срутва и в Столичния общински съвет. Там първа политическа мощ към този момент е " Продължаваме промяната - Демократична България ", а съветниците на ГЕРБ ще бъдат почти на половина спрямо миналите 4 години, когато имаха 27 гласа в локалния парламент.

Извън тази мъчителна загуба ГЕРБ ще би трябвало да се бори за властта и в други основни огромни градове като Варна, Пловдив, Благоевград, сочат още данните на ЦИК в понеделник следобяд, като в множеството регионални градове протоколите са обработени 100%. Основния противник на ГЕРБ в тях ще е ПП-ДБ, само че досегашните повелители на ръководството по места ще влязат в сложни борби и против претенденти на локални обединения в градове като Плевен, Кюстендил, Видин, Добрич, Шумен. Така, въпреки че съумя да завоюва шест кмета на първи тур и резервира мощни позиции в локалната власт в страната, позициите на партията на Борисов наподобяват доста разтърсени.

Движение за права и свободи като цяло резервира представянето си отпреди 4 години, до момента в който при Българска социалистическа партия обстановката е смесена - тя губи едни регионални градове, само че има късмет да завоюва други.
Реклама Къде има кметове на първи тур
Шестима кметове на ГЕРБ (или подкрепени от ГЕРБ) и двама на Движение за права и свободи са избрани отново на първи тур в регионалните градове. ГЕРБ още веднъж ще ръководи Бургас (Димитър Николов), Стара Загора (Живко Тодоров), Враца (Калин Каменов), Търговище (Дарин Димитров), Монтана (Златко Живков, с поддръжка на ГЕРБ) и Перник (Станислав Владимиров, с поддръжка на ГЕРБ). Последният бе определен за първи път на предишните локални избори като претендент на Българска социалистическа партия, само че в следствие настана раздор сред него и управлението на партията.

Златко Живков пък ще кара рекорден седми мандат в Монтана - той е определен през далечната 1999 година и от този момент непроменяемо ръководи регионалния град.

Въпреки тези резултати обаче ГЕРБ продължава да губи гласове в безспорна стойност в тези градове. Близо 10 хил по-малко са гласовете за Николов в Бургас, с 18 хиляди спада вотът за Живко Тодоров, при безапелационната победа с над 70% на Калин Каменов във Враца той получава близо 6 хиляди гласа по-малко.

На първи тур спечелили са и Валентин Ревански ( " Пряка народна власт " ) в Ямбол, и Ерол Мюмюн - правоприемник на
Реклама Сблъсъците на " сглобката "
Общо на 16 балотажа ще се изправят претенденти на ГЕРБ в останалите регионални центрове. Пет от тях ще са против представителите на другата групировка в ръководещото страната болшинство - " Продължаваме промяната-Демократична България ":

В Пловдив Костадин Димитров (ГЕРБ) води против Ивайло Старибратов (ПП-ДБ), само че единствено с 5%. Във Варна Благомир Коцев (ПП-ДБ) получи доста добър резултат и също е на към 5% от дългогодишния кмет Иван Портних (ГЕРБ). Ключът към успеха ще е изборът на последователите на " Възраждане ", чийто претендент остана трети с близо 19% от вота. Кой ще предпочетат те обаче към този момент е мистерия. В Благоевград сегашния кмет Илко Стоянов (ГЕРБ) също води с 5% пред Методи Байкушев (ПП-ДБ). Във Велико Търново вторият тур е по-скоро съдбоносен, като досегашния кмет Даниел Панов (ГЕРБ) има удобна преднина от близо 20% пред Йордан Терзийски (ПП-ДБ) В Хасково Станислав Дечев (ГЕРБ) ще се изправи против самостоятелния Николай Ставрев, подсилен от пирок фронт от ПП-ДБ, Българска социалистическа партия и други Тук също не се чакат изненади, откакто Дечев води с над 25%.
Другите борби
Освен в столицата, ПП-ДБ влиза в балотажа като първа мощ в Разград. Кандидатът й Мирослав Грънчаров има 5% преднина пред самостоятелния Добрин Добрев, подсилен от Българска социалистическа партия. Досега кмет на града бе Денчо Бояджиев също от Българска социалистическа партия, само че наподобява левицата е на път да отстъпи ръководството на града.

Българска социалистическа партия обаче има преднина в три други регионални града:
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР