ГЕРБ се оказа със свален гард след местните избори и

...
ГЕРБ се оказа със свален гард след местните избори и
Коментари Харесай

Игрите на Борисов с бюджета

ГЕРБ се оказа със свален гард след локалните избори и в партията има напрежение. Това кара водачът им да се държи като съпротива на болшинството, в което взе участие. По всички проличава обаче, че сглобката няма да се разпадне нито толкоз елементарно, нито толкоз бързо.
До предходната седмица водачът на ГЕРБ Бойко Борисов твърдеше, че болшинството в Народното събрание, така наречен сглобка, е толкоз " паянтова ", че може и да не издържи до приемането на бюджета. Настояваше за сключване на съдружно съглашение и за промяната на министри, които съгласно него не си правили работата. А преди този момент обвърза оцеляването на сглобката с резултатите от локалните избори като сред първия и втория тур сътвори чувството, че а-ха " паянтовата " й структура ще се срути.

Всичките закани на водача на ГЕРБ, че ще премисли оставането на партията му в болшинството, се оказаха блъф - за предизборна и следизборна консумация на електората му. Защото след съспенса " партията ще реши дали ГЕРБ остава в болшинството " в края на предходната седмица нищо сходно не се случи. Нещо повече - Борисов сензитивно стесни " заканите " за оцеляването на сглобката и изненадващо ги сведе единствено до две - " бюджета " и обтекаемото " корупцията ", което на фона на обвиняванията към неговото ръководство прозвуча, меко казано, парадоксално.

" Две неща могат да извадят ГЕРБ от сглобката - бюджетът и корупцията ", сподели той по време на националното заседание във Велико Търново, на което партийното управление, локалните водачи и кметовете на групировката обсъждаха дали партията да остане в сглобката. Тези негови думи обаче дадоха началото на острите рецензии на разнообразни представители на ГЕРБ против оферти от финансовия министър Асен Василев бюджет, съпроводени и със закани, че ГЕРБ няма да го поддържа, в случай че елементи от него не бъдат прекроени.
Реклама
Борисов е прочут с повратливото си политическо мнение и честата промяна на позициите си даже в границите на един ден, само че за очевидно сваления гард след локалните избори си има съответни аргументи.
Патовата обстановка за Борисов
Може и водачът на ГЕРБ да си е правил предварителни сметки по какъв начин резултатът на партията му след вота ще му даде мотив да изиска предоговаряне на статуквото в болшинството и от позицията на победител да диктува разпоредбите в ръководещата сглобка, в това число и със закани за предварителни парламентарни избори. Но въпреки и спечелил локалния избор, той се озова в патова обстановка.

Резултатът за следващ път сподели, че двете най-големи политически сили - ГЕРБ и ПП-ДБ, са в паритет и възможни предварителни парламентарни избори най-вероятно ще възпроизведат отново същата настройка в Народното събрание. Но до момента в който за ПП-ДБ резултатът е във прогресивен тренд, тъй като обединението завоюва двата от трите най-големи регионални града - София и Варна, и прибави други два - Пазарджик и Благоевград, то за ГЕРБ този тренд е низходящ, тъй като загуби тези регионални градове. Очевидно на този стадий предварителен избор въобще не е алтернатива за Борисов, най-малкото тъй като резултатът ще е отново от същото. Или както призна зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, " колкото и мъчно да е и гнусно за партията, всички останали варианти са по-лоши от сегашната ", сподели той в отговор на въпрос дали депутатите от ГЕРБ ще поддържат импортирания от опозицията втори избор на съмнение към държавното управление " Денков - Габриел " за неуспех в областта на националната сигурност и защитата.
Реклама
Заедно с това загубата по места сътвори земетресения в локалните организации на ГЕРБ. В София да вземем за пример има съществено напрежение в новата група общински съветници на партията в Столичния общински съвет, които са разграничени на три воюващи между тях групи. Преди това, по време на вота в партийната конструкция, имаше спокоен протест на деятелите, като част от тях не излязоха да гласоподават, тъй като не утвърдиха решението на Борисов да издигне кандидатурата за кмет на Антон Хекимян, а други при балотажа пък въобще не се съобразиха с апела на Борисов за поддръжка на Терзиев и гласоподаваха наказателно за Ваня Григорова. Със сигурност напрежение има и на другите места, където ГЕРБ загуби вота. Така наред с недоволството и невъзможността на Борисов да изясни на актива си обстоятелството, че ГЕРБ взе участие в сглобката, само че няма свои представители по другите етажи на властта, се прибавя и още един проблем - на водача на ГЕРБ в този момент ще му се постанова да гаси партийни пожари, които в случай че не се потушат, заплашват от разпад по места.

Предстоящото внасяне на закона за държавния бюджет в Народното събрание в действителност се оказва следващото съображение за Борисов да упражнява своята опозиционност в границите на ръководещото болшинство и опит да контракти средства, които да му подсигуряват запушването на част от тези пробойни и вероятно неодобрение и от страна на новоизбраните кметове на ГЕРБ. Вероятно затова в центъра на разискването на държанието на партията в сглобката предходната събота във Велико Търново се оказа предлагането на финансовия министър Асен Василев в бюджета за идната година за основаването на фонд от 1 милиарда лева за общините.

Идеята е посредством него да се финансират планове, препоръчани от кметовете, като средства ще получават тези от тях, които са от значимост за развиването на съответната община. Очевидно тази концепция не среща утвърждение измежду кметовете на ГЕРБ, множеството от които имат зад тила си по един, два и повече мандата, тъй като в случай че това предложение се одобри, финансирането на плановете ще става на конкурентен принцип. Досега практиката на предходните държавни управления на Борисов беше в края на всяка година кабинетът да раздава огромни суми на определени от тях самите кметове с държавно разпореждане без глобата на Народното събрание.

С аргумента, че " би трябвало да убеди своите кметове за какво ГЕРБ е в тази сглобка, Борисов изиска в този фонд да бъде записано поименно какъв брой средства ще получат общините. Той се опълчи и на концепциите на Василев за увеличение на данъчните оценки на парцелите, които не са обновени от 2009 година " Ако желаят да усилват налозите, да си търсят други болшинства ", съобщи Борисов и посъветва кметовете на ГЕРБ да не подвигат налог здания, чието нарастване е заложено в данъчните закони.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР