ГЕРБ-СДС щеше да е първа политическа сила на парламентарните избори,

...
ГЕРБ-СДС щеше да е първа политическа сила на парламентарните избори,
Коментари Харесай

„Галъп“: ГЕРБ-СДС са първи, а останалите са на фотофиниш

ГЕРБ-СДС щеше да е първа политическа мощ на парламентарните избори, в случай че те се организираха през днешния ден. Това сочи ново социологическо изследване на „ Галъп интернешънъл “.

За ГЕРБ-СДС биха дали своят вот 22,5% от гласуващите, за Българска социалистическа партия – 15,1%, за „ Продължаваме промяната “ – 13,4%, за „ ИТН “ – 12,2%, за „ Демократична България “ – 11,2%, за Движение за права и свободи – 10,8%.

Това са и сигурните от днешна позиция обединения в идващия парламент.

Близо до бариерата е и „ Изправи се.БГ! Ние идваме! “ – с 3,7%. Под бариерата личат също „ Възраждане “ и Вътрешна македонска революционна организация, надлежно с 2,9% и 2,3%. Останалите гласове биха отишли при други обединения.

Според социологическата организация актуалният президент Румен Радев има късмет да завоюва президентския избор още на първи тур.

За Румен Радев биха дали своят вот 51,2% от гласуващите, за Анастас Герджиков – 22,5%, за Мустафа Карадайъ – 7,9%, за Лозан Панов – 6,2%.

Сред останалите личат най-много Костадин Костадинов – 3,1%, Милен Михов – 1,6%, Веселин Марешки – 1,1%.

С „ Не поддържам никого “ биха дали своят вот 2,7%.

Останалите се разпределят измежду други претенденти. Сред тях личат Волен Сидеров, Валери Симеонов и други

Заявената интензивност за президентските избори е в следните стойности: 56,4% споделят, че ще гласоподават сигурно на президентските избори. 54,2% споделят, че ще гласоподават сигурно на парламентарните избори. По над 20% са и тези, които споделят, че евентуално биха дали своят вот, само че не са сигурни.

Данните за структурата на настройките и евентуалната интензивност демонстрират опция президентските избори да завършат и в единствен тур. С оглед на последните събития обаче тази опция не е преобладаваща. Цели четири седмици въпреки всичко остават сред края на терена на проучването и изборите на 14 ноември.

Потенциален проблем за изборната интензивност ще е уплахата от вируса, страх от машинното гласоподаване и така нататък Всичко това, дружно с спешната политическа и икономическа обстановка, прави изборите и за президент, и за парламент сложни за прогнозиране – във връзка с интензивността и на самия избор.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е извършено с таблети, сред 10и17 октомври, измежду 1009 души, по метода „ лице в лице “. Абсолютната оптималната неточност е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на към 55 хиляди души.

Данните са от проучване на „ Галъп интернешънъл болкан “ за Българското национално радио, извършено лице в лице с таблети, измежду 1009 пълнолетни българи, в интервала 10-17октомври. То не регистрира събитията от последните дни.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР