ГЕРБ и ДПС избраха за подуправител на здравната каса проф.

...
ГЕРБ и ДПС избраха за подуправител на здравната каса проф.
Коментари Харесай

Коалицията проскърца, но ГЕРБ-ДПС наложиха спорен подуправител на здравната каса

ГЕРБ и Движение за права и свободи избраха за подуправител на здравната каса проф. Момчил Мавров, човек, в чиито морални качества се усъмниха от ПП-ДБ. Българска социалистическа партия също гласоподаваха срещу.

Решаваща роля за избора имаха Има Такъв Народ и " Възраждане ". Депутатите от партията на Слави Трифонов не участваха в гласуването, както и по-голямата част от народните представители от " Възраждане " (само четирима бяха срещу Мавров). Така беше свален кворумът и това разреши на ГЕРБ и Движение за права и свободи да прокарат кандидатурата на Мавров за подуправител на здравната каса. Преди това, с помощта на депутатите от партията на Костадинов, ГЕРБ и Движение за права и свободи съумяха да наложат точката за избор на подуправител да влезе изключително в дневния ред на Народното събрание, тъй като тя отсъстваше от в началото утвърдената от депутатите стратегия за работа на Народното събрание за тази седмица. Това стана макар предварителната поръчка на ПП-ДБ, че не утвърждават кандидатурата на Мавров, зад която стои ГЕРБ.

Така с общителната поддръжка на Има Такъв Народ и " Възраждане " кандидатурата на Мавров мина със 103 гласа " за " и 83 " срещу ".

Подуправителят на здравната каса за пръв път се избира от Народното събрание. Досега той се назначаваше от шефа на касата. Промяната беше направена като част от пакетната договорка сред ГЕРБ и ПП-ДБ, която е обвързана с избора на членовете на разнообразни регулатори органи и държавни институции, които би трябвало да бъдат излъчени от Народното събрание.
Реклама
Излъчената от ГЕРБ кандидатура на Мавров обаче се оказа противоречива, откакто в секретното деловодство на Народното събрание постъпи и отчет от ДАНС с данни за подозрения със злоупотреби. Председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ), който не е чел отчета, разгласи, че има и писмо от прокуратурата, че не е подхванала следствие против Мавров.

След гласуването Настимир Ананиев от ПП-ДБ упрекна " Възраждане " и Има Такъв Народ, че решението е прекарано с тяхното негласуване и че двете обединения са се оказали аварийното колело на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

, до момента в който е бил заместник-директор на най-голямата държавна болница УМБАЛ " Св. Георги ". От данни в комерсиалния указател и Агенцията за публични поръчки е видно, че до момента в който той е бил заместник-директор, компания, в която взе участие негов съучастник в друга компания и съдружничка на брачната половинка му, печели неведнъж поръчка от болничното заведение.

Реклама Защо са срещу
" Има отчет в секретно деловодство на ДАНС, който приказва против претендента за подуправител на НЗОК- проф. Момчил Мавров и има подозрения за лобизъм за частни лечебни заведения. Затова ние се разгласяваме изрично срещу неговата кандидатура ". Това съобщи съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

Христо Иванов, съпредседател на Демократична България, разяснява, че парламентарната група преди две седмици е взела решение, че няма да одобряват кандидатурата. " Това беше споделено на ГЕРБ и Движение за права и свободи, и те през днешния ден благодарение на " Възраждане " вкарват тази точка в зала. Сега ние чакаме " Възраждане " като не вземат участие в гласуването, да създадат вероятен този избор. ГЕРБ приканиха да не гласуваме с " Възраждане ", в този момент вършат тъкмо това ", разяснява Христо Иванов. Той е безапелационен, че в случай че кандидатурата мине, ще има политически последствия.

В залата, по време на дебатите за избора, избухна тежък скандал сред Кирил Петков и Делян Пеевски, към който се причислиха Йордан Цонев от Движение за права и свободи и Десислава Атанасова от ГЕРБ. Петков, обаче, остана неотстъпчив и срещу Мавров.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР