Географският фокус на войната в Украйна в близките дни и

...
Географският фокус на войната в Украйна в близките дни и
Коментари Харесай

Анализът на военните: До дни почва битката за Херсон, която ще реши войната -

Географският фокус на войната в Украйна в околните дни и седмици се измества на юг тъй като украинските въоръжени сили засилват подготовката си за освобождението на Херсон. Кампанията за възобновяване на контрола върху този стратегически значим град в Южна Украйна евентуално ще бъде най-важното стълкновение от борбата за Киев до в този момент и може да окаже решаваща роля за окончателния излаз на войната.

В публикация за „ Ново време “ Питър Дикенсон, теоретичен помощник в Atlantic Council показва, че подготовката за украинското контранастъпление на юг се организира от началото на май.

Според Дикенсон, „ Херсон като единствен регионален град, който беше овладян от съветските войски понастоящем е и най-значимият център на окупирания западен бряг на Днепър. Херсон е ключът за съветските упоритости в Южна Украйна. Москва би трябвало да резервира контрола си върху Херсон, в случай че желае да доближи своите цели за нахлуване към Одеса и Приднестровието и за окупирането на цялото черноморско крайбрежие на Украйна. Ако Украйна възвърне контрола си в региона на Херсон, Русия ще бъде изтласкана източно от Днепър със опасност за контрола й върху Донбас и ще се сблъска с вероятността за по-нататъшно нахлуване на Украйна за нарушение на сухопътната връзка на Русия с Кримския полуостров и за освобождението на цяла Южна Украйна. “

В публикацията си обаче Дикенсон показва, че: „ съветското командване също интензивно укрепва своята формация в Южна Украйна като трансферира обилни сили и средства от настоящия основен спектакъл на военните дейности в Източна Украйна – на южния фланг “. Според Дикенсон, мащабите на това прегрупиране може да бъде обвързвано с проектите на съветското командване за осъществяване на лично нахлуване на Херсонския сектор с решителни цели.

В разбор за телевизионния канал „ Ходорковски лайв “, украинският боен специалист Олег Жданов показва следните особености на военно-стратегическата конюнктура в Южна Украйна и вероятните проекти на съветското командване:

„ В момента приключва огромно прегрупиране на съветските войски по цялото продължение на фронта от Харков до Херсон. Основно се трансферират войски от Донецкото и Харковското посоки в Южна Украйна. От региона на Мариупол се прави увеличаване на групировката в региона на Донецк. Към региона на Харков се подвеждат запаси от дълбочина на територията на Русия.



За прикриване на това огромно прегрупиране се засилват щурмовите дейности в региона на Харков и в обособени сектори на Донецкото направление.

Причините за концентриране на съветските напъните в сектора Херсон – Кривой рог в Южна Украйна са сложни. С постъпването на въоръжение в Украйна на далекобойни реактивни системи за залпов огън от вида HIMARS и със систематичните старания за огнево поразяване на значими обекти в близкия гръб на съветската формация на западния бряг на Днепър, нейната резистентност беше нарушена. Това разреши провеждането по обособени направление на контранастъпателни дейности от украинска страна. В политически проект, напъните на украинското управление бяха ориентирани към подготовката на контранастъпление в Южна Украйна след завършването на отбранителното стълкновение в региона на Донбас. Всичко това принуди Русия да предприеме дейности за увеличаване на южния фланг, основно за сметка на прехвърлянето на сили и средства от други сектори. Усилията се концентрират главно за повишаване бойните благоприятни условия на групировката в региона на Кривой рог, а направлението Херсон - Николев се обрисува като спомагателно.

По някои данни, интервенцията, която се приготвя има кодово название „ Скок на мангуста “ и планува масирано нахлуване в южния сектор на фронта, съчетано с нахлуване в региона на Донбас и с отвличащи настъпателни дейности на Харковското направление. Основна цел на интервенцията е не толкоз преодоляването на нови територии, а основаване на сериозни закани за обкръжаването и последващото заличаване на обилни украински сили, като причина за принуждаване на украинското управление към договаряния на изискванията на Кремъл. Сроковете на интервенцията са обвързани с предвиждания за 11-ти септември „ референдум “ в Херсонска област за присъединение на окупираните територии към Русия.
Числеността на съветската формация в региона на Херсон се прави оценка на към 25 хиляди души. До 30 батальонно-тактически групи на западния бряг на Днепър от Кривой рог до Херсон.

На западния бряг на Днепър е трансферирана най-мощната до момента формация на въздушно-десантните войски на Русия. Тя включва ротни тактически групи от състава на всички въздушно-десанти съединения и елементи на Русия, освен това с щатните им бойни машини на десанта, които са плаващи. Предназначението на тази групировки може да бъде форсирането на река Южен Буг в плав с щатните бойни машини на десанта в региона на Николаев или южно от Вознесенск.

В сегашния миг оперативните запаси на Русия към момента не са подготвени. Формиращите се в съвсем всички федерални единици така наречен „ доброволчески батальони “ и аварийният танков корпус (до 300 танка), който се развръща в региона на Мулино край Москва имат период на подготвеност 10-15 август и също така се нуждаят от спомагателни 7-10 дни за прекачване на фронта. Може да се чака, че тези сили ще бъдат употребявани за възобновяване на боеспособността на главната формация, провеждаща настъплението, а не като независим действен запас за увеличаване на дадени посоки (те са окомплектовани от запасни с друга степен на подготовка, не са обстреляни и нямат военен опит, включително младшия и междинния команден състав).

От сериозно значение за съветската формация на западния бряг на Днепър са опциите за маньовър, доставяне и подвоз през Днепър. След поразяването на Антоновския авто мост и на Антоновския железопътен мост в региона на Херсон, те са отчасти разрушени и сега са налични единствено за пешо прекосяване. Все още действа прекосяването на реката с авто превоз по стената на Каховското водохранилище. Руските войски провеждат в региона на Антоновските мостове переправа с моторни понтонни пароми и баржи, само че тяхната товароподемност е лимитирана. При нужда украинските сили разполагат със средства за цялостното блокиране на връзките през Днепър.

Началото на настъплението на Русия по посочените посоки може да се чака след 5-ти, 10-ти август. Независимо от това, че главните сили се концентрират на Криворожкото направление, може да се допусне, че ще бъде извършено не фронтално нахлуване за преодоляването на Кривой рог, а ще бъде нанесен удар в обход по направление на Вознесенск, за бездънен обсег на цялата украинска формация в региона на Николаев - Одеса и следващо нахлуване към Приднестровието. Замисълът включва и провеждането на помощен удар по направление на Николаев, за сковаване на маньовъра на украинските сили във връзка с основното направление Кривой рог – Вознесенск “, приключва разбора си Олег Жданов.

Обхватът, задачите и способите на вероятните ответни дейности на украинската страна на огромното прегрупиране и подготвяното от съветското военно командване нахлуване в Южна Украйна зависят от опазване на устойчивостта на защитата на Донецкото и на Харковското посоки, от съществуването на обилни готови оперативни запаси и в забележителна степен от планомерните и възходящи по размер и списъки доставки на модерно западно въоръжение и бойна техника, муниции и логистично обезпечаване. Сред военните експерти доминират оценките, че украинските въоръжени сили ще подхващат в началото дейна защита за отразяване на настъплението с необятното използване на удари с високоточни системи по вторите ешелони, по основни обекти в оперативния гръб и за уединяване на региона на бойните дейности.

Израелският боен специалист Давид Генделман отбелязва:

„ С наличните сили и средства е проблематично въоръжените сили на Украйна в близкия интервал да изтласкат съветските войски оттатък рубежите преди нахлуването. По-вероятно е освобождението на по-слаби в отбранително отношение региони, включително Херсон. Руската войска ще предприеме всичко допустимо да не допусне това, само че по силата на чисто географски фактори и поради допустимо неподходящо за Русия съответствие на силите, такава възможност съществува. А при възможното оттегляне и загуба на Херсон може да последват верижни политически процеси в Русия, даже в случай че съветската агитация постави всички старания да показа това, като „ следващия жест на благосклонност. “

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР