Гениалната Миса солемнис на Бетовен ще звучи в изпълнение на

...
Гениалната Миса солемнис на Бетовен ще звучи в изпълнение на
Коментари Харесай

Грандиозната Миса солемнис ще звучи в София и Русе

Гениалната Миса солемнис на Бетовен ще звучи в осъществяване на Сoфийската филхармония и Националния филхармоничен хор на 12 март в София и на 14 март на Международния музикален фестивал " Мартенски музикални дни " в Русе. На диригентския пулт застава Емил Табаков, а соловите партии са поверени на млади, само че към този момент оценени родни гении, определени персонално от примата Красимира Стоянова, научи ДУМА от Кремена Николова-Флор, реклама и връзки с медиите на Софийската филхармония.

Сопраното Стефани Кръстева е направила своя дебют на сцената на Националната опера, печелила е стипендията " С старания към звездите " по селекция на Красимира Стоянова, както и награди на няколко интернационалните състезанието. Мецосопраното Виолета Радомирска е измежду най-талантливите модерни певици, изявяваща се на огромни интернационалните подиуми, измежду които и " Ла Скала ", където дебютира през сезон 2018-2019 в " Електра " на Р. Щраус. Трето потомство артист, Емил Павлов е солист на Държавната опера в Пловдив, а от сезон 2017/2018 и на Софийската опера и балет. Младият тенор е лауреат на доста национални и интернационалните състезания. Басът Валентин Ватев учи при Александрина Милчева и Роберто Скандиуци, а понастоящем работи с Красимира Стоянова. Има емфатичен интерес към бароковата и кантатно-ораториалната музика. Солист е на ансамбъла за старинна музика " Neumeyer Consort " в Майнц, с който реализира запис на ораторията " Израел в Египет " за немската звукозаписна компания " Flexaton ".

Един от най-уважаваните ни диригенти, Емил Табаков се отличава със изчерпателен прочит и афинитет към монументални творби, каквато е и Миса солемнис. Неговите тълкования на Малер, Брукнер и Бетовен са определяни от музикалната рецензия като емблематични и проникновени. Маестрото се отнася с голям почит към партитурата на творбата, която е представял в София през 2014 година

След софийската аудитория наслаждение да се насладят на великата Бетовенова творба ще имат и слушателите в Русе. Концертът е включен в програмата на Международния фестивал " Мартенски музикални дни ". Срещата на русенци с тази творба става след цели 31 години. В рамките на фестивала, на 18 март 1989 година, Миса солемнис е звучала за финален път в дунавския град в осъществяване на Русенската филхармония, Националния филхармоничен хор (тогава Капела) и солисти от Австрия, Германия и Америка под диригентската палка на Алипи Найденов.

Най-грандиозният, " възвишен " Бетовенов опус, по личното му определение, негов opus magnum е Missa solemnis, писана съвсем по едно и също време с Деветата симфония. В писмото си от 10 март 1824 година до издателство " Шот " във връзка ръкописа на месата Бетовен написа: " Колкото и да ми е мъчно да приказвам за самия себе си, въпреки всичко аз я считам за най-великото си произведение. " И мненията на съвременниците му са безапелационни: " Голямата меса на господин Лудвиг ван Бетовен е приета единомислещо от всички познавачи за най-забележителното религиозно произведение, което се е появявало от времето на " Месия " на Хендел - както по нововъведение, по този начин и по благоверен, боговдъхновен смисъл, изразен във всяка нота, което евентуално е най-важното. "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР