Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг обеща Финландия и Швеция

...
Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг обеща Финландия и Швеция
Коментари Харесай

Ще се откаже ли Швеция от неутралитета си? Специално за Светът и ние шведският посланик Катарина Рагнит

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг даде обещание Финландия и Швеция да могат да се причислят към НАТО бързо, в случай че решат да изискат участие в западния боен съюз.

По този мотив в " Светът и ние " специфичен посетител е посланикът на Швеция в България - Н.Пр. Катарина Рагнит. С нея беседва Евгения Атанасова.

Изглежда, че Швеция и Финландия са поели по пътя към участие в НАТО. Някои считат, че въпросът е не дали, а по кое време ще се причислят към Алианса. Вашата страна - Швеция, е известна със своя неутралитет. Защо предприемате тази стъпка?

Н.Пр. Катарина Рагнит: Първо, благодаря за поканата. Ние още не сме взели решение да се присъединим към НАТО. Разбира се, с експанзията на Русия по отношение на Украйна, с военните злодеяния настъпи фрапантна смяна в обстановката със сигурността в Европа. Как постъпи нашето държавно управление? То не е взело решение. Това, което държавното управление реши, беше да се извърши спомагателен разбор на сигурността, в това число по въпроса за НАТО. И в този разбор ще вземат участие всички парламентарно показани партии. Така че не, още не сме взели решение. Докладът ще излезе в средата на май - мисля че на 15 май.

Смятате ли, че това ще бъде мъчно решение? Как работят шведските политици в това отношение, по какъв начин протича дебата?

Н.Пр. Катарина Рагнит: Има деен публичен спор по този въпрос. И постоянно е имало интензивна полемика по него. Ние не можем да променим географското си състояние. Такова е разположението на Швеция. Ясно е, че експанзията на Русия го трансформира в спор, който влезе в домовете на хората. И това е нещо ново. То липсваше преди. Понастоящем, както споделих, държавното управление прави този спомагателен обзор на сигурността и поддържа доста тесни връзки с финландския парламент.

Какви са политическите прерогативи и дефекти?

Н.Пр. Катарина Рагнит: Не бих желала да се спирам на този въпрос. Разбира се, оценките са разнообразни. Местоположението на Швеция е такова, каквото е. Финландия е наша съседка, а Финландия има граница с Русия, която е доста, доста дълга.

Разбирам. А какво е публичното мнение в Швеция във връзка с участието в НАТО? Как се е трансформирало то и какво оказват изследванията?

Н.Пр. Катарина Рагнит: Разбира се, съветската експанзия, жестокостите, фрагментите, които виждаме по малкия екран, трансформираха публичното мнение. Изведнъж се оказа, че се води война в Европа, което не е задоволително. Това е нещо, с което не сме привикнали. Разбира се, настъпи смяна във усещанията на обществото и по този въпрос се води огромен спор.

Промени ли се мнението на хората в последно време?

Н.Пр. Катарина Рагнит: Общественото мнение фактически се промени. Изразяват се повече отзиви в поддръжка на участието в НАТО, само че тази полемика би трябвало да се организира в Народното събрание и тъкмо това прави държавното управление сега в границите на разбора на сигурността, дружно с всички парии в Народното събрание.

Има ли опасения във вашата страна във връзка с нейната сигурност и непоклатимост? Руското външно министерство предизвести за последствия за двустранните взаимоотношения в архитектурата на европейската сигурност, в случай че Финландия и Швеция се причислят към НАТО.

Н.Пр. Катарина Рагнит: Човек не може да не изпитва опасения и да не е надълбоко угрижен от зaплахите, отправяни от Русия, в това число закани за потребление на нуклеарни оръжия. Тези закани са изцяло неприемливи. Все отново, Швеция ще направи своя лична оценка на сигурността си и ще вземе свое лично решение по отношение на пътя напред.

Смятате ли, че хората се опасяват, че ще има война?

Н.Пр. Катарина Рагнит: Мисля, че хората са надълбоко потресени от това, което се случва в Украйна в този момент. Не мисля, че хората изпитват неустановеност в Швеция.

А в случай че Швеция се причисли към НАТО, за което знаем, че още не е взето решение, само че в случай че това стане, по какъв начин вашата страна ще способства за общата сигурност в Европа?

Н.Пр. Катарина Рагнит: Швеция като страна е към този момент деен сътрудник на НАТО. Ние имаме надълбоко съдействие и висока степен на съгласуемост с Алианса. Имаме много положителни качества във въздушното пространство и в Балтийско море. А също по този начин бих желала до прибавя, че сме дали оръжия и финансови запаси на Украйна, на украинската войска и мисля че към днешна дата сме седмият по величина донор като цяло в това отношение.

Вие сте дипломат тук, в България. Бихте ли ми споделили няколко думи за общите ни взаимоотношения и са главните ви цели в активността Ви като дипломат.

Н.Пр. Катарина Рагнит: Изключително ми е прелестно, че съм тук. Мисля, че България е прелестна. Като дипломат работя в региона на комерсиалните ни взаимоотношения. Мисля, че те могат да се подобрят. Цифрите във връзка с търговията биха могли да са доста, доста по положителни и за двете страни. Швеция е страна със мощна ориентировка към търговията и се надяваме, че това ще продължи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР