Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова правителствата да не

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова правителствата да не
Коментари Харесай

ООН: Недопустимо е да се потъпкват човешки права по време на пандемия

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани държавните управления да не се възползват от пандемията от новия ковид, с цел да приложат репресивни ограничения, които не са свързани с ограничение на болестта, съобщи Ройтерс.

Според Гутериш има огромен риск пандемията да се трансформира в рецесия на човешките права.

" Свидетели сме на непропорционални ограничения по отношение на някои общности, увеличение езика на омразата към уязвими групи, както и прекомерно тежки ограничавания, които пречат на здравната реакция на рецесията.. На фона на възходящия етнонационализъм, популизъм, авторитаризъм и нарушаване на човешки права в някои страни, рецесията може да даде предлог за приемане на репресивни ограничения за цели, които не са свързани с пандемията. Това е недопустимо. " сподели Гутериш

Той акцентира, че най-уязвимите групи сега са мигрантите, бежанците и хората без дом. В отчет на Организация на обединените нации се показва, че 131 страни са затворили границите си, а единствено 30 вършат изключение за търсещите леговище. По думите на Гутериш, в тази обстановка гражданското пространство и свободата на медиите са от решаващо значение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР