Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг присъства на срещата на

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг присъства на срещата на
Коментари Харесай

НАТО укрепва източния фланг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг участва на срещата на върха в Букурещ 9 (Б9) посредством видео телеконферентна връзка в петък, в подготовка за срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на този месец. Форматът B9, основан по самодейност на полския президент Дуда и румънския президент Йоханис след първата инвазия на Русия в Украйна през 2014 година, включва съдружниците от НАТО България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Девет страни от Централна и Източна Европа желаеха в петък НАТО да укрепи източния си фланг след нахлуването на Русия в Украйна. Срещата на водачите на България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия се организира в румънската столица Букурещ по-малко от три седмици преди срещата на върха на НАТО в Мадрид.

" С оглед на нарасналите опасности за сигурността в Румъния и Черно море, консолидирането на НАТО на източния му фланг, по обединен и уравновесен метод, става все по-спешно и решаващо ", сподели румънският президент Клаус Йоханис при откриването на срещата, който той е съпредседател с полския си сътрудник Анджей Дуда.

Срещата на върха на НАТО ще изготви " дълготрайна визия... поставяйки груповата защита и член 5 в центъра на дейностите ", акцентира Йоханис, застъпвайки се за " забележителна промяна на възпирането и отбранителната позиция ".

Държавните глави на деветте страни, показани в Букурещ, също разискват въздействието на съветската инвазия върху сигурността на " уязвимите сътрудници " на НАТО, в това число Молдова и Грузия.

В телефонен диалог с полския президент Дуда в сряда, американският президент Джо Байдън удостовери уговорката на Съединените щати към сигурността на източния фланг на НАТО и се надява, че срещата в Букурещ ще бъде " сполучлива ", съгласно Белия дом.

През 2017 година НАТО разположи многонационални бойни групи в балтийските страни и Полша, с цел да възпира Русия. След нахлуването на Русия в Украйна през февруари, НАТО изпрати там подкрепления.

Миналия месец заместник-генералният секретар на алианса, Мирча Джоана сподели, че НАТО към този момент не е обвързано с минали задължения да се въздържа от разполагане на сили в Източна Европа.

Москва е " лишила от каквото и да било наличие " Основния акт НАТО-Русия, като нападна Украйна и стопира разговора с алианса, сподели Джоана пред Агенция Франс Прес.

Мирча Джоана приказва за войната на Русия против Украйна и бъдещето на НАТО на среща на върха за народна власт в Копенхаген в петък. Предварителен обзор на идната стратегическа идея на Алианса, която ще бъде съгласувана на срещата на върха в Мадрид по-късно през юни, той сподели, че концепцията ще бъде проект за бъдещата акомодация на НАТО.

Джоана изясни, че новата идея ще отразява епоха на конкуренция на великите сили и ще признае, че Русия се е трансформирала в " едно от най-важните провокации пред нашата сигурност в Европа, а също и отвън нея ". Той добави, че ролята на Китай като трансформиращ състезател в международните каузи също ще бъде приета. Следващата стратегическа идея в допълнение ще подчертае смисъла на устойчивостта и новите технологии за евроатлантическата сигурност.

Говорейки за възпирането и защитата, заместник-генералният секретар означи, че НАТО чака " ново потомство от нашето наличие на Изток ". На срещата на върха в Мадрид водачите ще приспособяват позицията на Алианса на източния фланг в дълготраен проект, с цел да отразяват новата действителност в региона на сигурността. Джоана сподели, че това евентуално ще включва ограничения за по-бързо и по-ефективно подсилване.

Срещата на върха за демокрацията в Копенхаген е годишна конференция, която събира политически и бизнес водачи, в това число сегашни и някогашни държавни ръководители, от международните демокрации. Той се управлява от Андерс Фог Расмусен, създател и ръководител на фондация " Алианс на демокрациите ". Расмусен беше общоприет секретар на НАТО от 2009 до 2014 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР