Генералният прокурор на САЩ отхвърли обвиненията за политическо влияние на републиканците

...
Генералният прокурор на САЩ Мерик Гарланд отрече, че политиката има
Коментари Харесай

Генералният прокурор на САЩ Мерик Гарланд отрече, че политиката има каквото и да е влияние върху решенията за разследване, докато се изправя пред депутати републиканци, които обвиниха Министерството на правосъдието в несправедливо „насочване“ към бившия президент Доналд Тръмп.

Свидетелствайки пред съдебната комисия на Камарата на представителите в сряда сутринта, Гарланд каза, че работата на отдела „е да преследва справедливост без страх или благоволение“.

Продължавайте да четете

списъка от 3 елемента Пет ключови извода от обвинителния акт на Тръмп за поражението на изборите в САЩКакво следва, след като републиканците започнат разследване за импийчмънт на Байдън?Хънтър Байдън съди данъчната агенция на САЩ за разкриване на лична информациякрай на списъка

„Нашата работа не е да приемаме заповеди от президента, от Конгреса или от когото и да било друг за това кого или какво да разследваме криминално,“ каза Гарланд пред групата на законодателите на Съединените щати.

„Аз не съм адвокат на президента. Ще добавя, че не съм прокурор на Конгреса. Министерството на правосъдието работи за американския народ. Нашата работа е да следваме фактите и закона – това е, което правим.“

Гарланд, който беше назначен от президента Джо Байдън през 2021 г., беше изправен пред критики от републиканците заради неотдавнашните обвинения срещу Тръмп, който остава фаворит в президентската надпревара на Републиканската партия през 2024 г., въпреки че е изправен пред четири отделни наказателни дела.

Неговите показания идват и седмица след като Камарата на представителите, ръководена от републиканците, започна разследване за импийчмънт на Байдън, свързано с чуждестранните бизнес сделки на сина му Хънтър.

Белият дом отхвърли това разследване като политически мотивирано и необосновано.


Специален прокурор Джак Смит, назначен от Гарланд миналия ноември, след като главният прокурор се оттегли от разследванията на Тръмп, осигури две федерални обвинения срещу бившия републикански президент досега тази година.

В тези федерални дела Тръмп е обвинен в неправилно боравене със секретни правителствени документи и в незаконни опити за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г., които той загуби от Байдън, съответно.

Бившият президент се призна за невинен и по двете обвинителни акта и обвини Министерството на правосъдието на САЩ в опит да провали кампанията му през 2024 г.

Джим Джордан, републиканският председател на комисията на Камарата на представителите, обвини Гарланд, че изпълнява заповедите на президента Байдън, като преследва вероятния му опонент в президентската надпревара следващата година.

Комисията има „сериозна загриженост, че г-н Смит не води безпристрастно и непредубедено разследване и наказателно преследване“, каза конгресменът в писмо до Гарланд миналия месец.

Републиканците също обвиниха Гарланд в меко пускане на разследване на сина на Байдън, Хънтър, който беше обвинен на 14 септември в престъпления, свързани с огнестрелни оръжия.

Те казаха – без да предоставят каквито и да било доказателства в подкрепа на твърденията си – че Хънтър неправомерно е използвал бизнес схеми в Украйна, Китай и другаде, за да спечели милиони долари за себе си и баща си.

„Поправката е налице“, каза Джордан в началото на изслушването на комисията в сряда. „Дори със спасяващото лицето обвинение миналата седмица на Хънтър Байдън, всички знаят, че решението е налице.“


В отговор на встъпителните бележки на Джордан, демократът Джери Надлър каза, че републиканците са „отчаяни“ да отвлекат вниманието от правните проблеми на Тръмп.

„Почти всяко твърдение, което направихте във вашето встъпително изявление, беше напълно опровергано от свидетели, които са свидетелствали пред тази комисия“, каза Надлър.

„Екстремните републиканци от MAGA отровиха нашата жизненоважна надзорна работа“, добави той, имайки предвид съюзниците на Тръмп, които водеха кампания за Белия дом през 2016 г. под мотото „Направете Америка отново велика“.

„Те пропиляха безброй долари на данъкоплатците за неоснователни разследвания на президента Байдън и семейството му, отчаяно търсейки доказателства за абсурдно импийчмънт и отчаяно опитвайки се да отвлекат вниманието от нарастващата правна опасност, пред която е изправен Доналд Тръмп“, каза Надлър.

През август Гарланд издигна Дейвид Вайс, федерален прокурор, който се занимаваше със случая на Хънтър, до специален адвокат, разширявайки неговите правомощия за разследване.

Миналата седмица офисът на Вайс обвини по-младия Байдън по три криминални обвинения, свързани с притежание на огнестрелни оръжия, като го обвини в неверни изявления, свързани с употреба на наркотици, за да се сдобие с оръжие през 2018 г.

През юли Хънтър трябваше да се признае за виновен по обвинения в две данъчни престъпления и да се съгласи да се запише в програма за предотвратяване на обвинение за притежание на оръжие като част от сделка, но споразумението се провали, след като федерален съдия постави под въпрос условията му.

В сряда Гарланд каза, че Министерството на правосъдието прилага „едни и същи закони за всички“.

„Няма един набор от закони за силните и друг за безсилните; един за богатите и друг за бедните; един за демократите и друг за републиканците; или различни правила в зависимост от нечия раса, етническа принадлежност или религия“, каза той пред законодателите.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР