Генерал Тошево. Поздравявам Добруджански земеделски институт с техния 70-годишен юбилей

...
Генерал Тошево. Поздравявам Добруджански земеделски институт с техния 70-годишен юбилей
Коментари Харесай

Проф. Мартин Банов, Селскостопанска академия: С Добруджански земеделски институт сме едно семейство и не бива да се делим на институти и опитни станции

Генерал Тошево. Поздравявам Добруджански аграрни институт с техния 70-годишен празник и бих споделил, че Селскостопанска академия (ССА) сме едно семейство с тях и не трябва да се разделяме на институти и опитни станции. Това съобщи на конференция проф. доктор инж. Мартин Банов, ръководител на Селскостопанска академия, който е формален посетител на празника на Добруджанския аграрни институт (ДЗИ) край град Генерал Тошево, където през днешния ден се празнуват 70 години от основаването на научното звено, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна .

ДЗИ е част от структурата на ССА. „ Това, което е значимо да се спомене, е че ССА от към две години и половина е независим разпоредник с бюджетни средства. Нещо, което нормално се пропуща, а то е доста значимо, тъй като то има и позитиви, и негативи. Нека посочим позитивите, тъй като през днешния ден е празник. Ако преди средствата, които се заработваха от институтите се централизираха в една бюджетна сметка на Министерство на земеделието, по-късно ние трябваше да изготвяме отчети и претенции, с цел да ни бъдат възобновени тези средства, с цел да ги харчим. От когато аз съм ръководител, от юни 2019 година, съм поел ангажимент всеки един лев, който съответното звено заработва и се централизира, по-късно бъде връщано в звеното. По този метод се надяваме да подтикваме развиването на производството в съответното звено и заработването на спомагателни средства без значение дали от продукция, планове или други източници “, уточни проф. Банов.

Той не отхвърли, че през последните години млади експерти мъчно биват привличани или могат да бъдат арестувани на работа в обособените аграрни институти в страната и това е директно обвързвано с равнището на възнаграждение. По думите на експерта се търсят спомагателни решения на казуса. Той в цялостна мощ важи и за ДЗИ край Генерал Тошево.

„ На процедура ние като система устояваме българската селскостопанска просвета. Защото това, което ние работим, което сътворяваме, ние заработваме парите за него отвън работните заплати “, означи проф. Банов и добави, че са нужни незабавни ограничения от страна на страната българската земеделска просвета да бъде подкрепена. На тържествена гала през днешния ден в Добруджански аграрни институт бяха връчени плакети на изявени научни служащи за техния принос в развиването на българската земеделска просвета. Признание получиха проф. Иван Панайотов, доцент Иван Тодоров, проф. Валентин Байчев, проф. доктор Михо Михов, проф. Димитър Генчев, доцент доктор Фота Цветкова, проф. Петър Иванов, проф. доктор Михаил Христов, проф. доктор Маргарита Нанкова.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР