Газпром започва да демонтира съоръжения на територията на Русия, свързани

...
Газпром започва да демонтира съоръжения на територията на Русия, свързани
Коментари Харесай

Газпром се отказа от мащабния проект по дъното на Черно море

" Газпром " стартира да демонтира уреди на територията на Русия, свързани с плана " Южен поток ", написа " Интерфакс ", представена от " Днес.бг ". Първоначално концепцията на Москва беше да построи газопровод по дъното на Черно море от станция Анапа до Варна от четири тръби с общ потенциал от 63 милиарда куб. метра. След това обаче проектите се трансформираха - тръбите потеглиха към крайбрежието на Турция, а потенциалът се понижи на половина - до две тръби с общ потенциал от малко над 31 милиарда куб. метра.

В момента " Газпром " строи и двете тръби - едната би трябвало да зарежда турските консуматори, а втората - клиентите в Европа. На този стадий компанията има позволение за градеж единствено на морската част на втората тръба, издадено от турските управляващи в средата на януари.

Като част от проектите за ремонт ще бъдат отстранени разширения на съществуващата газова инфраструктура на територията на Русия, обвързвана с по-големите размери газ, нужни за зареждане на " Южен поток ".

В началото на март от компанията оператор на " Турски поток " оповестиха, че 50% от тръбите по плана са към този момент положени. По двете секции към този момент са положени общо 930 километра по дъното на Черно море.

Следващата фаза за втората тръба е още 180 километра по сушата на Турция до газов хъб - на гръцката или българската граница. Бъдещето на тази тръба обаче към момента не е ясно, тъй като няма позволение от турските управляващи. Ако газовият поток мине през България, това няма да е нарушаване на европейските правила, тъй като страната ни няма да е транзитьор, а търговец (чрез газовия хъб Балкан).
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР