Гастарбайтери подхванаха нов, доходоносен бизнес - доставка на скъпоструващи лекарства

...
Гастарбайтери подхванаха нов, доходоносен бизнес - доставка на скъпоструващи лекарства
Коментари Харесай

Гастарбайтери внасят скъпоструващи лекарства от Турция, и то без рецепта

Гастарбайтери подхванаха нов, рентабилен бизнес - доставка на скъпоструващи медикаменти от Турция, и то без рецепта. Нишата отвориха високите цени на медикаментите у нас и неналичието на редица животоспасяващи илачи в аптечната мрежа, описа " Дарик ".

Алъш-веришът върви напълно свободно в Интернет, а рубриките за разгласи в локални вестници и уеб сайтове изобилстват от преференциални оферти на пътуващи търговци. Предлага се необятен лист от медикаменти за всевъзможни болежки - от витамини до редки такива за лекуване на артрит и... рак. За по-скъпите се изисква капаро от 50%. Доставките стават в рамките дневно - два.

Така да вземем за пример, инжекционен разтвор „ Стелара “, който се продава у нас за над 5 000 лв., излиза в пъти в на ниска цена при поръчка от Турция на незаконни търговци. По поръчка се внася и на „ Золадекс “, употребен за лекуване на рак на простатата.

Цената му у нас варира - сред 160 и 200 лв.. „ Мабтера “, която се ползва при лекуване на болести на лимфната система, също може да бъде открита в листата с предлаганите медикаменти, доставяни от Южната съседка.

Заявките за медикаменти се вършат непосредствено по телефона, а заплащането става на ръка или с банков превод. Рецепта от купувача – не се изисква.

В някои аптеки в Одрин, научи „ Дарик “, чиновниците владеят съвършено български език, а в други употребяват преводачи или приказват британски език. Работи се и в почивните дни, с цел да не бъдат разочаровани клиентите от България. Находчиви фармацевти даже дават отговор на запитвания по Viber и WhatsApp.

„ Търговията с медикаменти в Интернет е позволена единствено за лекарства, без рецепта и от търговци, утвърдени от Изпълнителната организация по медикаментите.Не се позволява продажбата на медицински артикули от нерегистрирани аптеки или частни лица ", изясняват специалисти.

Репортерска инспекция откри, че нито един от така наречен " виртуални фармацевти ", разгласили разгласи за продажба на лекарства в бургаски всекидневник, не попада в листата на Агенцията по медикаментите от 69 лица, получили разрешителни да правят търговия по интернет с лекарствени артикули, без лекарско наставление.

Специалистите са безапелационни, че в тази ситуация става въпрос за търговия напълно в сивия бранш, която нарушава куп разпореждания от Закона за здравето и наредбите на Министерски съвет за реда и предписването на лекарствените средства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР