Гърция удължи днес до 7 януари строгите ограничителни мерки, целящи

...
Гърция удължи днес до 7 януари строгите ограничителни мерки, целящи
Коментари Харесай

Гърция удължава националната карантина до 7 януари

Гърция удължи през днешния ден до 7 януари строгите ограничаващи ограничения, целящи да понижат разпространяването на ковид, в това число полицейския час през нощта и възбраната за пътешестване отвън префектурата по местоживеене, оповестява в. " Катимерини ".

" Училищата, заведенията за хранене, питейните заведения, ски курортите и съдилищата ще останат затворени до тази дата ", уточни на конференция през днешния ден държавният представител Стелиос Пецас, добавя Българска телеграфна агенция.

Той добави, че държавното управление ще разгласи ограничения за църквите, фризьорските салони и магазините по-късно тази седмица.

Гърция разгласи локдаун на 7 ноември в началото за три седмици, след което го удължи неколкократно.

" Гръцките здравни служби и лечебни заведения към момента са под мощен напън от новия ковид ", съобщи министърът на опазването на здравето Василис Кикилиас. Той заяви, че страната е " под ключ " от месец и от общо 1305 кревати в интензивни отделения, сега са заети 1083, което прави над 80% ".

Министърът е изразил загрижеността и паниката на държавното управление и учените по отношение на пандемията в Гърция, защото разпространяването на вируса продължава да е високо, здравните служби са под напън, лекарите са изтощени, до момента в който учените от целия свят приказват за трета вълна от пандемията.

Кикилиас акцентира, че имунизацията ще бъде безвредна и ще бъде тествана от интернационалните организации за лекарствени препарати, като в същото време ще се предлага гратис и няма да бъде наложителна.

За тези, които не могат да отидат във имунизационни центрове, като да вземем за пример хора с увреждания, ще бъдат основани специфични екипи, които ще отидат при тях, с цел да извършат имунизация.

В същото време се регистрира внезапно намаляване на броя на новозаразените с Covid-19 в Гърция. Въпреки това обаче натискът над здравната система продължава поради немалкия брой тежки случаи. Лекарите упорстват ограничаващите ограничения да се облекчат чак след празниците поради непрестанно разкриване на нови огнища на болестта.

За първи път след повече от месец карантина през днешния ден отвориха магазините за сезонни артикули. Пазаруването е разрешено при строги ограничения и наложително позволение със есемес. Търговците не чакат и съществени доходи при тези условия.

Лекарите предлагат държавното управление деликатно и постепенно да облекчава ограниченията в границите на няколко месеца.

В Северна Гърция, където продължава най-голямата интензивност на ковид, притежателите на заведения за хранене, питейни заведения и кафенета оповестиха, че за празниците няма да отворят, тъй като при наложените ограничения не чакат и клиенти.

В същото време психолози сигнализират за внезапно повишаване на психическите болести най-вече измежду младите и измежду възрастните хора.

Очаква се до няколко дни решение на държавното управление за нужните ограничения, които ще останат в действие и през новогодишните празници в изискванията на лимитирана опция за пътешестване.

В същото време се разбра, че гръцките управляващи вкарват от 18 декември до 7 януари 2021 година условие за идващите от чужбина да показват негативен резултат на PCR-тест, изработен до 72 часа по-рано, да създадат бърз тест при идването си в страната, както и да преминат през 10-дневна профилактична карантина, заяви държавният представител Стелиос Пецас, представен от ТАСС.

По мотив коледните и новогодишните празници с изключение на задгранични туристи в страната се връщат и огромен брой гърци, живеещи в чужбина, с цел да прекарат празниците със фамилиите си. Пецас уточни, че остава условието за попълването на електронен формуляр PLF (Passenger Locator Form), в който идващите пасажери би трябвало да посочат данните си за контакт в Гърция.

Този формуляр съставлява нужен документ за пътешестване в Гърция. Авиокомпаниите са задължени да ревизират за съществуването му преди качването на пасажера на борда, а при положение на нарушаване се задължават да репатрират пасажера за своя сметка, отбелязва организацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР