Гърция подкрепя безрезервно присъединяването на България към Шенген. Това стана

...
Гърция подкрепя безрезервно присъединяването на България към Шенген. Това стана
Коментари Харесай

Гръцкият външен министър: Подкрепяме безрезервно присъединяването на България към Шенген

Г ърция поддържа безусловно присъединението на България към Шенген. Това стана ясно след срещата на външния министър на България Мария Габриел с гръцкия си сътрудник Георгиос Герапетритис.

Габриел съобщи, че разговорът сред България и Гърция се основава на европейските полезности.

" България и Гърция не са единствено прилежащи страни. Ние сме другари, съдружници и стратегически сътрудници ", уточни тя.

" Отношенията сред България и Гърция са ос на стабилността в Югоизточна Европа. В лицето на Гърция България вижда собствен непосредствен сътрудник в района, в границите на Европейски Съюз и НАТО ", добави още Мария Габриел.

Външният ни министър съобщи, че двете страни не престават общите дейности за затвърждаването на двустранните връзки в областите на енергетиката, стопанската система, превоза, просвета, образованието и други.

" През последните три години двустранният стокообмен е повишен с 1 милиарда евро, достигайки рекордна стойност от 4,5 милиарда евро ", разгласи още тя.

По думите ѝ икономическата интеграция сред двете страни е извънредно значима в подтекста на динамичната геополитическа конюнктура.

" Ще насочим напъните и към разширение на партньорството по линия на Европейски Съюз и НАТО ", добави още Габриел.

От своя страна, министър Герапетритис удостовери значимостта на двустранните връзки сред двете прилежащи страни.

" В изискванията на едни непрекъснати рецесии, както и в изискванията за избори за Европейски парламент и за всички тези процеси, които текат в района, през днешния ден имахме опция да потвърдим високото ниво със стратегически темперамент на връзките сред Гърция и България ", съобщи гръцкият външен министър. 

Той бе безапелационен, че гръцката страна дава безрезерваната си поддръжка за цялостното присъединение на България в Шенген. 

" Сигурен съм, че цялостното присъединение на България в Шенгеското пространство, което Гърция безусловно ще поддържа с съответни начинания, ще даде спомагателен подтик в връзките сред двете страни с безпрепятствената обмяна сред артикули, улуги и хора ", сподели още първият посланик на Гърция.

Той илюстрира и взаимната обязаност сред двете страни: " България е втората дестинация за гръцкия експорт, гръцките вложения са на трето място в България ", разгласи Герапетритис .

Герапетритис разяснява и основното значение на Гърция и България за енергийната сигурност в Източна Европа: " Ние сме един общ трансевропейски възел за превоза на сила и ние даваме приоритет на тази страна за развиването на коридора " Север - Юг ".

" Готови сме да приемем природен газ от плаващия терминал в Александруполис. Един план, който ще трансформира енергийната карта в района. Ние сме постигнали доста в енергийната сфера и се надяваме да оползотворим тази динамичност, с цел да успеем още повече ", безапелационен бе той. 

Гръцката страна също поддържа изрично Украйна в отбраната ѝ против експанзията на Руската федерация. Според Герапетритис всеки спомагателен ден на този конфликт утежнява още повече обстановката.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР