Гърция остава в плен на унищожителни горски пожари - според

...
Гърция остава в плен на унищожителни горски пожари - според
Коментари Харесай

Огънят продължава да яде Гърция. Три острова са в плен на пожарите


Гърция остава в плен на унищожителни горски пожари - съгласно управляващите, горят към 82 огнища, като 64 са пламнали в последните 24 часа, осведоми Българска национална телевизия.

Новата сериозна точка е остров Корфу в Йонийско море, където пожарите са обхванали зони, отвън изпълнените с туристи места. Беше извършена и рискова интервенция за избавяне на 59 блокирани в огнен капан хора. В интервенцията участваха 6 кораба на Гранична защита и 9 частни дребни кораба. Неконтролируем пожар и при Каристос на остров Евия - по обяд и там беше дадена заповед за евакуация, а локалните управляващи заговориха за съмнения за тенденциозен палеж. От няколко дни огнената буря е превзела остров Родос. От там бяха евакуирани над 20 хиляди души. Огънят завладя дворове и къщи в Асклепио.
-->
Райските плажове на остров Родос в този момент наподобяват злокобно. Въздух, изпълнен с пушек, овъглена земя и дървета, мъртви животни и обгорели коли. Но най-тежко за локалните хора е да гледат по какъв начин пламъците трансформират домовете им в пепел. Тези хора са от село Киотари, което гори, и са намерили заслон на терасата на заведение. Отчаяни са и молят за помощ.

Артемис Папавасилиу: " Селото е евакуирано, само че някои къщи изгоряха. Дойдохме тук. Не знаем какво да вършим. Сега пожарът потегли към другото село - Генади, а Вати гори от пет дни. Огънят е отвън надзор ".

Ланаи Карпатаки: " Вятърът е доста мощен през днешния ден, в сряда ще е още по-силен, ситуацията е доста тежко. Нуждаем се от помощ. Изпратете ни помощ, откъдето и да е! "

За хиляди туристи мечтаната почивка на остров Родос се трансформира в призрачен сън. Вместо на плажа и в първокласните си хотели, те прекараха дълги часове, а някои - даже и денонощия на летището в очакване на самолети, с които да излетят за дома. Мнозина вървели пешком часове под палещите лъчи на слънцето, до момента в който стигнат до безвредната зона в северната част на острова. 

Германската туристка Виолета Камчаржук е съумяла да се завърне вкъщи след трагично овакантяване на острова:

" Крещяха ни да тръгнем надясно. Вървяхме 11 км. Беше пъклен горещо. Беше земен път, затрупан с камъни. Ръцете ми бяха подути. Хората от къщите си ни пръскаха с вода с маркучи, с цел да ни охладят и да пием вода. Не знаехме накъде вървим. "  Туристите споделят своята признателност към локалните хора, които макар сполетялото ги злополучие, са помагали на туристите в опит да облекчат ситуацията им. Въздушният превоз на Родос остава непокътнат, през днешния ден са осъществени постоянни и спомагателни полети на разнообразни самолетни компании. 1500 души са отлетели към дома. Според английското външно министерство, на Родос са останали над 10 000 британци. Една от най- огромните туристически компании провежда три спомагателни полета за жители на Англия и Ирландия. На остров Корфу бяха евакуирани 2500 души. Някои бяха настанени на игрища и в спортни зали. По-големите късметлии към този момент са се завърнали в хотелите си. Утеха не носят и прогнозите за захлаждане в четвъртък, защото то ще настъпи поради мощни северни ветрове, които на собствен ред разпалват огъня.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР