Гърция и Индия ще подпишат първото в историята си споразумение

...
Гърция и Индия ще подпишат първото в историята си споразумение
Коментари Харесай

Гърция и Индия ще подпишат споразумение за сътрудничество в областта на отбраната

Гърция и Индия ще подпишат първото в историята си съглашение за съдействие в региона на защитата, съгласно извънредна информация, обявена от " Катимерини ".

Партньорството - което включва взаимни военни учения и действия с персонален състав и средства от трите типа въоръжени сили, в това число специфичните сили - бележи значим стадий в двустранните връзки на двете страни.

Според " Катимерини " висшите фрагменти на двете страни към този момент изготвят натоварен график за взаимни тренировки.

Гръцките въоръжени сили ще вземат участие в огромни национални учения в Индия и назад, а двете армии ще вземат присъединяване в идни интернационалните учения, планувани да се проведат в Атина и Ню Делхи, като " Иниохос " и " Таранг Шакти ".

В вероятност съглашението планува продан на боен личен състав, както и съдействие по въпроси на националното разузнаване, технологиите и нововъведенията.

Предстоящото съглашение следва поредност от неотдавнашни събития в гръцко-индийските дипломатически и военни връзки. Посещението на индийския министър-председател Нарендра Моди в Атина през август 2023 година беше последвано от пътуването на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис до Ню Делхи през февруари предходната година . Двамата водачи се договориха да задълбочат връзките и да основат стратегически партньорства в няколко области, в това число киберсигурността и стопанската система.

Като част от тези старания началникът на Генералния щаб на Националната защита на Гърция Димитриос Хупсис ще пътува до Индия идната седмица, с цел да се срещне с индийския си сътрудник военачалник Анил Саухан и други високопоставени чиновници.

Дискусиите, фокусирани върху въпросите на защитата, ще обиден и въпроси, свързани с военното съоръжение и съдействието сред гръцките и индийските военноморски сили, както и осъществяването на коридора Индия - Близък изток - Европа (IMEC). Ситуацията в Близкия изток и присъединяване на Гърция в европейската интервенция " Аспидес " в Червено море също са включени в дневния ред като въпрос от жизненоважен интерес за Индия - най-населената страна в света и петата по величина стопанска система в света.

Споразумението за съдействие в региона на защитата ще бъде приложено през идващите месеци , като гръцки изтребители ще пътуват за първи път до Индия. Потвърдено е присъединяване на гръцките военновъздушни сили в първото в историята многонационално обучение, което ще се организира в Индия, " Tarang Shakti ", заяви " Катимерини ".

По-специално, четири самолета и техният личен състав се чака да вземат участие в учението през септември. Участието на гръцки самолети в интервенцията идва след присъединяване на индийски изтребители в миналогодишното обучение " Иниохос ", което означи първия път, когато индийски военни сили бяха ситуирани в Гърция.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР