Гърция е надхвърлила европейската цел за намаляване на потреблението на

...
Гърция е надхвърлила европейската цел за намаляване на потреблението на
Коментари Харесай

Гърция е надхвърлила европейските цели за намаляване на потреблението на газ

Гърция е надхвърлила европейската цел за понижаване на потреблението на природен газ, избрана от Европейски Съюз за интервала август 2022 година – март 2023 година, и е понижила вноса на съветски газ с над 70 % през миналата година, съобщи АНА-МПА.

За интервала август 2022 година – март 2023 година страната е понижила потреблението с 31,8 % в съпоставяне със същия интервал на миналата година и с 20,9 % в съпоставяне със междинната стойност за съответните осем месеца на предходните пет години. Целта, избрана от Европейската комисия, е била понижение с 15 %.

Това сподели разбор на „ Грийн танк “ (Green Tank) за потреблението на газ, съгласно който потреблението за интервала август 2022 година – март 2023 година е било 32,9 тераватчаса, а междинното за петте години е било 41,6 тераватчаса. Посоченото ползване е и най-ниското за последните 8 години за интервала август – март  (26,2 тераватчаса през 2016 г.)

Съответно през последните осем месеца се следи доста процентно понижение от страна на крайните гръцки консуматори в индустрията (минус 44,6 процента), при производството на електрическа енергия (минус 31,9 процента) и по разпределителните мрежи (минус 28,2 процента).

По отношение на източниците на доставка, последните данни на Евростат от януари 2023 година демонстрираха, че Гърция е съумяла да понижи зависимостта си от съветски газ повече от междинните числа, регистрирани в Европейски Съюз. Върхът на тази низходяща наклонност е настъпил през януари 2023 година, когато вносът на газ от Русия през главната гръцка газопроводна входно-изходна точка в Сидирокастро, наоколо до контролно-пропусквателен пункт Кулата, е бил нулев. За 12-те месеца от февруари 2022 година до януари 2023 година Гърция е понижила вноса на съветски газ със 71,7 % спрямо предходните 12 месеца, до момента в който междинната стойност за Европейски Съюз е била 37 %.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР