Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Френският институт в България ви канят

...
Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Френският институт в България ви канят
Коментари Харесай

Следи от империи- Изложба на Тома Жорион в галерия Синтезис

Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Френският институт в България ви канят на изложбата „ Следи от империи “ на френския фотограф Тома Жорион, едно от водещите имена в урбекс  фотографията (Урбекс e термин произхождащ от urban exploration - проучване на градската среда, нормално изоставени структури, построени от индивида.) Изложбата е фокусирана върху три от неговите най-значими плана: „ Silencio ” (2007 – 2013), Vestiges d’Empire (2013 –2016) и „ Veduta “ (2009 – 2020). Те са съпроводени от фотокниги, които ще бъдат показани по време на съпътстващите събития.

За серията „ Vestiges d’Empire “ Тома Жорион пътува до дванадесет някогашни френски колонии, от Виетнам до Китай, през Гваделупа и Сенегал до Индия, Камбоджа и Мадагаскар, в търсене на следите от забравеното архитектурно завещание на Френската колониална империя.

„ Френската колониална история е спорна, a следите ѝ водят към доста от актуалните геополитически спорове. Чувствителна тематика за едни, тя е заредена с авантюризъм и мислени истории за други. Аз се интересувам от историята на местата, от белезите на преминаващото време и намесата на индивида в тях. Избрах тематиката за колониите, тъй като в нея се съчетават всички тези детайли. Подходът през призмата на архитектурната снимка ми разреши да я обезвреждам и да я показва в нова вероятност. “, споделя Тома Жорион пред сп. Шпигел.

За плана „ Veduta “ Тома Жорион снима над 250 изоставени италиански дворци, вили и хотели издигнати сред XVII и XX век в продължение на 10 години. Разпръснати из целия полуостров и надалеч от огромните градове, тези забравени дворци са снимани с присъщата за създателя хармония, носеща по едно и също време чувство за съсипия и непреходна хубост. Фотографиите припомнят картините на Пинарези, Юбер Робер и на други художници от XVIII и XIX век, рисуващи антични руини в традицията на романтизма.

Най-известният му план „ Silencio “ преглежда индустриалното минало на Европа, руините на Американската фантазия и разпадането на Съветския блок. Корицата на едноименната книга запечатва зимен аспект от Дом-паметника на Българска комунистическа партия на връх Бузлуджа, сниман през 2010 година

Изложбата „ Следи от империи “ включва и още няколко фотографии от България от последното посещаване на Тома Жорион през септември 2021 година по покана на Френския институт в България и изложба Синтезис. Специално за изложбата Добрин Кашавелов основава видео, което показва работата на фотографа.

Изложбата се реализира с поддръжката на Френското посолство в България, Френски институт в България, в границите на неговата 30-годишнина, и Фотосинтезис. Тя е продължение на партньорството им с изложба Синтезис, в границите на което бяха показани изложбите: „ Сребърна мина - Фотокниги на Тома Сован “ (2020), „ Vernacular MashUp “ на Жан-Мари Дона (2019) и „ Мелос “ на Гийом Лебран (2019).

Тома Жорион е роден в Париж през 1976 година Завършва право и работи като юридически съветник преди да се отдаде напълно на фотографията. Работи с голямоформатна аналогова камера и естествено осветяване. През последните 15 години пътува по целия свят, с цел да снима изоставени места, руини и незавършени здания.

През 2010 година издава първата си книга „ Timeless Islands ”. Втората му книга „ Silencio “ (2013 г.), оповестена от френско издателство Фламарион, е преиздадена на японски и китайски с общ тираж над 10 000 бр. Прави независими изложения в Музея Nicéphore Niépce (2016 г.) и в границите на фестивала Rencontres d’Arles (2010 г.). Участва в интернационалните фотографски изложби - Paris Photo, Photo London, Unseen Amsterdam и фестивала за млада европейска снимка Circulation(s) в Париж. Работа му е оповестена в голям брой влиятелни издания като: Le Figaro Magazine, Le Monde, Spiegel и Vice.

Негови фотографии са част от сбирките на фондация EDF, Националната изложба в Мелбърн и Музея Nicéphore Niépce. Тома Жорион е представляван от изложба Esther Woerdehoff, Париж и изложба Podbielski Contemporary, Милано.

12 октомври – 4 декември 2021 година

Откриване:

12 октомври (вторник), 17:00 – 20:00 ч.

Изложбата ще бъде открита в наличието на създателя в 18:00 ч.

Куратори:

Надежда Павлова и Никола Михов

Съпътстваща стратегия:

18 октомври (понеделник), 18:00 ч.

Тур в изложбата с Тома Жорион

04 ноември(четвъртък),

16:00 – 20:00 ч.

Ден на отворените порти на библиотека Фотосинтезис

Фокус: Урбекс фотография
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР