Като фронтмен на прото-пънк групата The Stooges и като солов

...
Като фронтмен на прото-пънк групата The Stooges и като солов
Коментари Харесай

Музикални хроники: Дядото на пънка пръскаше кръвта си по публиката, изходи се на сцената и упои кучетата на приятелката си

Като фронтмен на прото-пънк групата The Stooges и като солов актьор, Иги е с фундаментална значителност за възникването и развиването на пънка. Същевременно, неконтролируемото му държание на сцената и отвън нея го е забъркало в безчет кавги и паметни обстановки през годините. За артиста с същинско име Джеймс Нюъл Остербърг музицирането е неразривно обвързвано с опиатите и алкохола, които постоянно използва тъкмо преди да изникне на сцената.

Част от лудите му истории включват самонараняване по време на концерт, повръщане и вървене по огромна потребност пред аудитория, пердашене с бич и други шокиращи осъществявания. The Stooges толкоз се оплитат в света на контракултурата и сриването на откритите правила, че ужасяват слушатели и скандализират консервативни майки и татковци из цяла Америка.

Иги Поп подписва брак още на 21 година, само че булката Уенди го напуща към месец след сватбата. А „ пострадалият “ не се прави на печален. „ Отново бях свободен, можех да скитам по улиците и да наподобявам както преди “, радва се той. В този интервал прекарва времето си към гимназистки, пробва да разбере какви са ползите и заниманията им и събира ентусиазъм за текстовете на песните си. Така среща и своята Бетси – тотална диаметралност на жена му. „ Беше доста сладка, руса и бяла като сняг. Беше на 13 и ме гледаше проникновено. Сигурен съм, че се сещате какво се случи след това “, споделя Иги. В по-късните си години звездата се дами още два пъти.

В най-активния интервал на The Stooges в края на 60-те и началото на 70-те, фронтменът постоянно намира с какво да сащиса публиката. В един известен клуб в Ню Йорк Иги Поп се разкървавява и кръвта му опръсква хората от първите редове.

Ходейки по масите в заведението, той събаря няколко чаши и пада върху тях. Певецът танцува и се гърчи по нормалния си метод, до момента в който кръвта му към момента тече, а от екипа на групата на вятъра пробват да спрат кръвотечението. Едва на идващия ден Иги отива на доктор и се постанова да му бъдат направени няколко шева.

Също през 1973 година зевзекът хвърля цяла любеница по публиката, а по-късно идва и една от най-отвратителните му прояви. Няколко песни след началото на един концерт Иги взема решение, че му се върви по огромна потребност, отива зад китарните усилватели на групата, кляка и напълно нахално се изхожда.

Когато завършва, дори стартира да замерва публиката с някакви „ неща “ – които дори не ни се желае да знаем какви са. Впрочем, мятането на предмети по публиката му е обичано в тези години. Но не си мислете, че лудите му осъществявания са непокътнати само за сцената – и отвън концертите Иги Поп има задоволително фрапиращи истории за описване. А от време на време другите ги описват за него.

В началото на 70-те негова другарка е Биби Бюъл, гадже на голям брой музиканти през годините и майка на Лив Тайлър, дъщерята на Стивън Тайлър. Бюъл споделя, че Иги Поп има две страни и би могъл да бъде „ неприветлив, озлобен и гнусен “, а в това време да бъде грижлив гостенин, който готви омлети, почиства и се грижи за кучетата ѝ.

Биби Бюъл си спомня по какъв начин един път намира Иги примрял във ваната с двете ѝ кучета от двете му страни, които също са в несвяст. Оказва се, че освен е взел изобилна доза приспивателни, само че е дал такива и на животните за смут на Бюъл.

Характерен за Иги Поп е и ексхибиционизмът, а непокътнатата му марка е постоянно да е гол до кръста на сцената. Той обаче се е събличал и изцяло гол обществено. През 2016-а, когато е на 69 години, Иги се появява напълно без облекла за специфичен арт клас в Бруклин, рекламиран като “пърформанс събитие с модел Иги Поп ”.

Хубавото е, че около всичко това, изпълнителят продължава да прави музика и даже на тази възраст не забавя музикалната си кариера. Последният му към този момент албум Every Loser излезе при започване на 2023 година, включваше редица звездни гостуващи музиканти и беше признат сносно от рецензията.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР