Габриел Атал е новият премиер на Франция и ще замени

...
Габриел Атал е новият премиер на Франция и ще замени
Коментари Харесай

Строител на капитализма: Габриел Атал, най-младият премиер на Франция

Габриел Атал е новият министър председател на Франция и ще размени на поста Елизабет Борн, която подаде оставка след 20 месеца на поста. Атал, който до момента беше министър на образованието, е едвам на 34 години и е най-младият министър-председател на страната. И той обаче ще се изправи пред рестриктивните мерки, заложени от вътрешнополитическите проблеми в ръководството на президента Еманюел Макрон, които признатият неотдавна закон за миграцията с гласовете на крайнодесните изложи на показ и форсира оставката на Борн.

Някои френски медии назовават Атал " дете знамение " на френската политика, откакто за 10 години от чужд консултант в здравното министерство се издига до държавен секретар, представител на държавното управление и министър на образованието.

Атал е и първият, намерено определил се за гей министър председател на Франция. През 2018 година той беше изпъден поради това от остаряло учебно заведение, когато заемаше поста младши министър по време на първия президентски мандат на Макрон.

Първият ход на Атал след назначението му за министър на образованието предходната година беше да забрани носенето на мюсюлманската абая в държавните учебни заведения. Това му завоюва известност измежду доста консервативни гласоподаватели. Сега обаче има по-тежка задача.
Реклама Свързани публикации Коментар | Даде ли Марин льо Пен " смъртоносна целувка " на Еманюел Макрон 21 декември 2023, 14:27 Френските имиграционни промени слагат на тестване водачеството на Еманюел Макрон 12 декември 2023, 11:09
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР