Гъбената супа е традиционна за празникаПрез 2023 година празникът, посветен

...
Гъбената супа е традиционна за празникаПрез 2023 година празникът, посветен
Коментари Харесай

Какво се слага на трапезата за Тодоровден?

Гъбената чорба е обичайната за празника

През 2023 година празникът, отдаден на Свети Теодор Тирон и на плодородието, прочут с кушиите и всенародното забавление, пъстър с традиции и обреди, съхранени през вековете, е на 4 март. Тодоровден не е закрепен на избрана дата, а зависи от Великденските пости, защото се празнува в първата събота от тях. В иконографията светецът, който почитаме на празника, е показан като ездач на бял кон и змееборец. Така празникът става прочут и като Конски Великден. Освен със надпреварите с коне, които са израз на последователност с прабългарите, обичаите, свързани със земята и добитъка, празникът се отличава със своята забавна софра от обредни ястия, централното място на която се пада на обредния самун с форма на подкова или кон, декориран с царевица, от който се сервира парченце, потопено в мед, и на конете в яслата, с цел да са здрави и плодовити. Друго какво се яде на Тодоровден, прочут и като Конски Великден? Какво да приготвите за трапезата за празника поучава.

Какво се яде на Тодоровден – ястия за празника

Сред ястията, които домакините подготвят за празника, се откроява царевицата, която участва и върху обредния самун, питата, за която ви разказахме, и варивата, като житото се освещава и в храма. Традицията повелява да извършите чорба или леща яхния, гъбена супа и картофи, които може да приготвите съгласно желанията си. Ястията, които се сервират и които може да раздадете на другари и съседи, наложително би трябвало да са постни. Вероятно това се подразбира от обстоятелството, че празникът е в първата събота от Великденските пости, когато месото и млечните артикули са се заговели, т.е. неразрешени са за консумация.

Сред ястията и продуктите, които би трябвало да избягвате непременно, е лукът. Според вярванията и легендите, с цел да е плодородна годината и да са здрави конете, които са знак на духа на българина, негов пръв другар и асистент и в борбите, и в труда през вековете, лук не би трябвало да се употребява и да се прибавя в ястията на Тодоровден. За разлика от лука чесънът може и би трябвало да участва на масата – за здраве.

Естествено, в случай че имате именници, може да поднесете и нещо сладко. Открийте точната рецепта за постно сладко ядене и зарадвайте гостите, събрали се към масата, за Тодоровден.

Рецепта за ядене за Тодоровден

Освен какво се яде на Тодоровден ще ви помогнем и с рецепта за вкусна гъбена чорба, която е обичайната за празника. Рецептата е простичка и лесна, нужни за нея са ви малко гъби – пресни, сушени или от консерва – каквито имате налични в дома си. Около 300 грама са задоволителни. Сварете ги с олио, вода, сол и подправки на усет. За да придадете кремообразен тип и по-наситен мирис, преди да свалите супата от огъня, разбъркайте 3-4 лъжици брашно с вода и прибавете постепенно в супата, бъркайки. След като поври още 10-тина минути, може да я поднесете, до момента в който е гореща, с люти чушлета. Гъбената чорба е една от най-често приготвяните и сервирани на празника. Тя придава контрастност, друг усет и мирис измежду морето от постни ястия и варива, които се сервират.

Може да сложите на трапезата и орехи, семена от коноп и други култури по ваше предпочитание.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР