Г-н Узелац, какви са амбициите ви и къде виждате Теленор

...
Г-н Узелац, какви са амбициите ви и къде виждате Теленор
Коментари Харесай

Отговаряме на нуждите на бизнеса с оптимални решения и приоритетно обслужване

Г-н Узелац, какви са упоритостите ви и къде виждате " Теленор " като снабдител на интелигентни решения за бизнеса?
Повече от две десетилетия " Теленор България " обезпечава телекомуникационни услуги с високо качество, сигурност и улеснение, като основава добавена стойност както за бизнеса, по този начин и за обществото. Като водач в нововъведенията на телекомуникационния пазар развиваме бизнеса си по резистентен и транспарантен метод, тъй че да увеличим оптимално изгодите от технологиите за ускорение виталния стандарт в страната. Поставихме началото на един нов метод на мислене и работа, при който се водим от потребностите на клиента и от устрема да създадем неговото прекарване с марката " Теленор " в действителност ужасно.

Бизнес клиентите чакат освен съгласуваност отвред и когато и да е, само че и основни благоприятни условия, като това да вземем за пример да управляват бизнеса през телефона си, да наблюдават за сигурността на автопарка си или да ръководят натовареността на чиновниците си. Умението да насърчиш бизнеса на един притежател на дребна пекарна да вземем за пример не се крие единствено в това да предложиш цифрови решения, отговарящи на неговите потребности. Важно е да отбележим, че ние поддържаме всички тези решения с точното портфолио от устройства, което дава опция на клиентите ни да се възползват в най-голяма степен от услугите ни.

Това, което прави " Теленор " благонадежден и сигурен сътрудник на бизнеса, е нашата тактика, фокусирана върху основаването на услуги и артикули, които пестят време , с цел да могат притежателите на дребни и междинни предприятия да се съсредоточат върху най-важното - развиването на техния бизнес посредством съвременни и качествени технологии.
Какви услуги оферирате на бизнеса?
- В " Теленор " сме уверени, че бизнесът в никакъв случай не би трябвало да чака, с цел да реши провокациите, пред които е изправен. Затова предприехме стъпки за по-бързо и комфортно обслужване за притежателите на дребен и междинен бизнес, като им предоставихме опцията онлайн да си запазят ден и час за консултация и да бъдат обслужени самостоятелно в нашите магазини в комфортно за тях време и място. Бизнес клиентите могат да бъдат подкрепени да вземем за пример с съответна информация за вероятни решения за бизнеса им, ръководство на абонаментите на фирмената група и употребяваните наши услуги. На особено създадения " Бизнес портал " клиентите могат да избират от целия набор услуги за бизнеса - от покупка на устройства до ръководство на служителски данни или SMS акции към клиенти, сътрудници и чиновници, да вземем за пример при смяна на адреса на офиса им.
Реклама
С комбинацията от налични телекомуникационни решения и предпочитано и персонализирано обслужване " Теленор " дава отговор на тази динамичност и все по-високите условия на бизнеса към неговите цифрови сътрудници.

Сред новаторските ни услуги ще загатна Drivey - едно от решенията ни за наблюдаване и следене на служебния автопарк и fleet management. Приложението Digital Office пък е ориентирано към възстановяване на връзката на фирмите с техните чиновници и интелигентно ръководство на вътрешните процеси, изключително във времена на дейна работа от разстояние.

Въпреки всички различни канали за връзка, които се появиха в последните години, телефонът остава незаместим за всяка компания, която желае да пораства. За дребни и огромни компании предлагаме услугата " Виртуална телефонна централа ". Тя оказва помощ на всяка компания общуването с сътрудници, клиенти и чиновници да бъде надеждно и проследимо, а тъй като е в облака, не изисква спомагателни разноски за поддръжка и профилирани механически знания.

За по-големите компании е значимо да получават противоположната връзка на клиентите. Ето за какво за тях предлагаме услугата SurveyOnTablet. Чрез персонализирана професионална анкета на таблет или смарт телефон те получават настояща информация за развиването на бизнеса си. Мигновена сигнализация при недоволство им дава опция да трансфорат клиентите в удовлетворени консуматори още преди да са напуснали обекта им.
Реклама
В условия на засилена електронна търговия е все по-важно за бизнеса да получи съответна консултация, с цел да бъде част от всички покупки, които актуалният консуматор прави. В подтекста на Коронавирус и променените потребителски привички в " Теленор " разработихме услугата " Онлайн магазин " взаимно с наш сътрудник. Това е особено създадено за бизнес клиентите облачно решение за основаване на съвременен онлайн магазин, с което им спестяваме време, средства и старания. В допълнение, притежателите на прохождащи бизнеси получават лична консултация от " Теленор " за това по какъв начин да реализират бизнес задачите си, като в същото време предложат на своите клиенти по-лично преживяване.
За какви компании са подобаващи вашите услуги?
- Визията на " Теленор " е ориентирана към основаването на нoви, пo-интeлигeнтни пpoдyĸти и ycлyги, движeни oт персоналните потребности на всеки клиент. Нещо повече - ние интензивно работим в посока развиване на цифровото мислене освен на нашите крайни клиенти, само че и на бизнес сътрудниците ни. Обръщаме особено внимание освен на корпоративните клиенти, само че и на дребния бизнес - кварталната сладкарница или локалния майстор. С комбинацията от налични телекомуникационни решения и дейно обслужване, с персонално внимание към всеки клиент осигуряваме на дребните и междинните компании опцията да ръководят бизнеса си по резистентен метод. Дигитализация значи освен потреблението на цифрови технологии за адаптиране на бизнес модела, а насърчаване на ново потомство умения в метода, по който хората си сътрудничат.
Какво отличава " Теленор " от другите снабдители на бизнес решения?- В " Теленор " знаем какъв брой упорита работа е нужна, с цел да реализираш своята бизнес фантазия. Водим се от разбирането, че бизнес концепциите на нашите клиенти се нуждаят от сътрудник като нас, който подхожда с ангажираност и схващане към техния артикул или услуга, и предлагаме решения, съобразени с потребностите им.
Това, което отличава " Теленор ", е първокласното преживяване, което осигуряваме на нашите клиенти посредством нашата най-хубава мрежа, отлични артикули и интелигентни услуги.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Енергетика 2 Политика 3 Политика 1 Енергетика 2 Политика 3 Неща Реклама Тази година стартирахте и комерсиална 5G мрежа. Как новата технология ще промени бизнес решенията, очаквате ли промени в търсенето от страна на клиентите?
- Дигиталната промяна е действителна и се случва в този момент. COVID-19 промени света, като ни потвърди, че можем да работим отвред. Мрежата от пето потомство може да обслужва милиони свързани устройства с обезпечена ултрабърза скорост. Представете си самостоятелни коли, умни градове, телемедицина, интелигентни бизнеси - всичко това ще е допустимо с 5G.

В близко бъдеще промишлеността от ден на ден ще се усъвършенства и ще развива нововъведения за дома и бизнеса, които ще подобрят живота ни.

5G ще отключи едно по-добро софтуерно бъдеще и ще изстреля стопанската система нагоре, както и ще сътвори изцяло нови бизнес модели, които досега не сме познавали. Мрежата от пето потомство ще играе и незаменима роля за нововъзникващите и растящите компании, които могат да се построяват от нулата, възползвайки се точно от преимуществата на технологията.

В " Теленор " интензивно работим над това да осигурим по-добра съгласуваност на колкото може повече хора посредством първокласната ни мрежа, отличена с четири документа Best in Test от umlaut - водещата интернационална компания за премерване на качеството на мобилни мрежи, определяща златния стандарт в бранша.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР