Г-н Симеонов, краят на мандата е време за равносметка. Социално-икономическите

...
Г-н Симеонов, краят на мандата е време за равносметка. Социално-икономическите
Коментари Харесай

Инвеститорският интерес доказва правилното развитие на Община Елин Пелин

Г-н Симеонов, краят на мандата е време за равносметка. Социално-икономическите индикатори на общината са положителни – какво свършихте за тези четири години?
Равносметка би трябвало да си вършим непрекъснато, освен в края на мандата. Реално няма миг, в който аз да не съм наясно какво сме свършили, какво следва да създадем и какво сме пропуснали. На всеки кмет му се желае да каже: „ Ние свършихме цялата работа! “, само че това не постоянно се случва. Поставили сме си високи цели и в случай че осъществим 80 или 90 % от тях, то това ще е триумф за всички ни. Понякога пътят, който се постанова да извървим, може да се окаже по-дълъг от това, което ни се желае или това, което сме очаквали, само че значимото е да вървим в вярната посока.

Отчитам като триумф това, че всяка една инвестиция в общината и изработването на финансовата ни стратегия се прави взаимно с кметовете на обитаеми места. Те са хората, които схващат най-добре потребностите на своите поданици. Кметовете и кметските наместници са непрекъснато на терен – провеждат събрания, приказват с жителите в съответните обитаеми места и имат действителна визия какви са потребностите на нашите съграждани.

С болежка споделям, че главните проблеми не престават да бъдат същите. На първо място подземната инфраструктура от позиция на нуждата от замяна, рехабилитация или създаване на водопреносна и канализационна мрежа. Вторият главен проблем е обвързван с възстановяване, реновиране или създаване на пътна и транспортна инфраструктура. За страдание, това са проблеми, които значително не зависят единствено от нас. Нашата работа е обвързвана със основаването на плановете и тя е свършена. Сега чакаме страната да отпусне нужните средства, тъй че ние да осъществим тези планове.

Ако финансовата децентрализация беше реалност, нямаше да се постанова да чакаме и да се молим за финансиране, а щяхме сами да създадем дълготрайна капиталова стратегия. Щяхме да знаем какво действително можем да свършим всяка година и нямаше да попадаме в обстановка, в която, без да желаеме, подвеждаме хората. Сега сме подвластни от това страната да оцени направените от нас планове и да ни отпусне финансиране, с цел да ги осъществяваме, поради огромните вложители, които са в нашата община и близостта ни до София.
Ако погледнете града като елементарен жител, а не като кмет, какво виждате? Стана ли общината едно по-добро място за живеене?
Винаги съм изхождал от гледната точка на жителя, съседа, родителя. Никога не съм си разрешавал да правя оценка свършената работа от гледната точка на кмета. Понякога е мъчно – ние знаем какво ни коства всичко, което се прави. Но сме длъжни да погледнем с очите на хората, по какъв начин те възприемат работа на общината и това, което се случва в нея. Държа да съм справедлив – има неща, които не съумяхме да осъществим през този мандат, само че мога изрично да заявя, че свършихме доста работа. Дори половината от това, което постигнахме, не е направено за предходните двадесет години. В докладите и цифрите може да се ревизира. Като жител, сега виждам една оптимално работеща общинска администрация, която се стреми да реализира високите упования на времето, в което живеем.
Темата за финансирането на общинските политики беше главен акцент през цялото Ви ръководство. Настоявате за финансова децентрализация, която да даде опция да изпълнявате разнообразни планове и действия. Името Ви стои под основаната петиция за действителна финансова децентрализация и шерване на част от приходите от подоходното облагане на общините в България. Как това ще промени сметката на общините?
Това е разковничето на проблемите на България. Не приказвам единствено за финансова децентрализация. Децентрализация би трябвало да има във връзка с пътищата и ВиК.

Ако децентрализацията беше реалност, нямаше да се постанова да обясняваме на хората, че когато спре водата, кметът не е отговорен, когато има дупки по някои от главните пътни трасета, кметът също не е отговорен. За доста от хората кметът постоянно е отговорен. Разговарял съм с доста сътрудници и на всички места обстановката е една и съща. Дори и общинската администрацията да желае да поправя избран проблем, който касае жителите на обитаемото място, не може, тъй като това не влиза в нашите пълномощия. Ако ВиК и пътната инфраструктура са дадени на общините, тогава действително ще се регистрира натовареността им и респективно средствата, които би трябвало да бъдат вложени в тях. И тогава кметът ще бъде виновен за разпределянето на тези средства и за резултата от вложенията. Това е един доста тежък въпрос, за който съм уверен, че няма да бъде коментиран от политическите партии.

Вече 10 години приказваме за финансова децентрализация и сме все на същото състояние. Повечето партии залагат финансовата децентрализация като приоритет в главните си платформи, само че в това време никой не прави нужното тя да се случи. По този метод хората в действителност не могат да усетят директно парите, които заплащат като налози – приказвам за общия подоходен налог и за корпоративния налог на компаниите. Гражданите не виждат по какъв начин се разпределят налозите и каква част от тях отива действително за възстановяване качеството на техния живот. Днес жителите на община Елин Пелин внасят Х лева налози. Тези милиони левове се разпределят от някого някъде. Този някой може да реши да ги изпрати за възстановяване на пътната инфраструктура във Варна или Габрово да вземем за пример, споделям го напълно случайно. Когато обаче имаме действителна финансова децентрализация, аз, в качеството си на кмет, мога да се изправя пред моите съграждани и да кажа: „ Тази година от налози ще получим тази сума пари. Къде желаете да бъдат вложени те? “ По същия метод и със също толкоз огромна тежест е и въпросът с корпоративния налог. Корпоративният налог би трябвало да се връща по място на осъществяване на икономическата активност, т.е. да влиза назад в общините.

И още нещо – пълномощията на хората би трябвало да бъдат съобразени с техните качества. Иначе казано, доста постоянно в близкото минало сме чували политическите водачи да споделят: “И магаре да вържем, и то ще стане “ и това е с помощта на политическата вълна, която идва в резултат на някакво отчаяние или на привършване на доверие. Това обаче носи риск на значими постове да застават хора, които нямат компетенциите и качествата да ръководят. Сегашната политическа система е безусловно амортизирана и е изгубила своята тежест. Аз съм уверен, че ще пристигна време да се решат проблемите с децентрализацията, тъй като другояче се въртим в обаян кръг и всеки един избор, който вършим, ще бъде подобен с предходния и ще повтаря същия резултат. Без децентрализация няма по какъв начин да излязат напред качествените мениджъри, а ще ставаме очевидци на появяването на инцидентни, новоизгряващи политически субекти, за които е подозрително какъв принос ще имат за общността.
Благодарение на обществената стратегия, която следвате, Елин Пелин се подреди в първите пет общини в България, които имат позитивна демография. 5000 лева за трето и всяко последващо дете, 1000 и 2000 лева за първо и второ дете звучат внушително. Парите ли са решението на демографската рецесия и за какво съгласно вас толкоз малко общини в страната подхващат сходни ограничения?
Разбира се, че освен парите са значими, само че истината е, че доста от фамилиите разчитат на тях, с цел да могат да си разрешат основаването и развъждането на всяко последващо тяхно дете. Много по-важното е, че този обществен инструмент, който ние създадохме, е сполучлив и това се вижда от данните от Националния статистически институт. Ние заложихме на грижа от страна на общината през всеки един стадий от развиването на детето и на фамилията. Раждането на дете, влизането в детска градина, а след това и в учебно заведение. Постоянната грижа е нещо, което е доста значимо. Когато локалните управляващи осъзнаят това и намерят инструментите да ползват сходни политики, тогава няма да се постанова да се сблъскваме с казуса по какъв начин да върнем младежите на мястото, където са родени. В момента вършим още една стъпка напред – приготвяме инструмент, който обезпечава стипендии за нашите деца, които изявяват предпочитание да следват висше обучение в областта на медицината и педагогиката.

Отправяме взор в бъдещето като си слагаме за цел да покажем, че желаеме да осигурим дългогодишна и непрекъсната угриженост към подрастващите, тъй че да не се постанова да се борим да ги връщаме след време. Те сами да създадат осъзнатия си избор да основат семейство и да отгледат децата си тук. Неслучайно всяка година поисквам на нашите зрелостници да пътуват по необятния свят, да учат в университета, който са избрали, да употребяват опциите, които им дават стратегии като „ Еразъм “ или „ Сократ “, с цел да видят по какъв начин работи просветителната система в други страни, само че и да осъзнаят, че по-хубаво от мястото, където са родени, няма. Много малко са общините, които са положили действителни старания в тази посока, само че резултатите приказват, че ние сме на верния път.
През последните години Община Елин Пелин е магнит за вложения. На територията ѝ са ситуирани логистичните бази на съвсем всички огромни хранителни вериги, хипермаркети за техника, магазини за строителни материали и така нататък Защо? Какво направи тази територия толкоз привлекателна за вложителите?
Това, което казвате, в действителност удостоверява, че още веднъж сме в вярната посока. Защо? Близостта до столицата е изключителна причина общината да бъде определена от вложителите. Но има и нещо друго. Бизнесът постоянно проучва къде е най-подходящо да се влагат средства. Успешните вложители са такива, тъй като се интересуват от фактори като териториално разположение, опция за бърз административен кулоар за техните вложения, съществуване на съответната работна ръка и до какъв брой тя е квалифицирана за техния бизнес.

Желанието за вложения в нашата община демонстрира, че те са създали този подробен разбор и това е най-хубавата оценката за нашата работа във връзка с средата, която сътворяваме. Бизнесът има опция да избере дали да влага при нас или на друго място. Удовлетворен съм от обстоятелството, че в последните 4 – 5 години община Елин Пелин е с най-вече вложения и с най-вече подадени документи за проектоинвестиции. Това приказва, че ние съумяхме да създадем един работещ административен механизъм, който да бъде в интерес на вложителите. Не можем да пренебрегнем и обстоятелството, че на територията на общината има две автомагистрали, подбалканската линия, връзката със Северната дъга и Южната дъга – те също основават предпоставки за един доста добре логистично и транспортно гарантиран регион, който в действителност да дава на бизнеса най-хубавите благоприятни условия за развиване.

Няма по какъв начин да подмина и обстоятелството, че София и близостта до София могат обезпечат експертно всеки един от бизнесите, който е решил да влага в нашата община. Фактът, че имаме летище на територията на общината и близостта на летище София също е спомагателен бонус. Факторите са извънредно сложни, само че резултатът не може да се пренебрегне – бизнесът дава висока оценка на нашите старания за основаване на удобна среда за вложение в нашия регион.
Имайки поради всички тези логистични бази и други предприятия на територията на Община Елин Пелин, каква е действително безработицата в общината?
Минималният %, който улавя статистиката тук, го има на всички места. Той се образува от хора, които не желаят изобщо да работят. Фактът, че в общината ежедневно идват над 4000/4500 индивида на работа, приказва ясно, че в случай че някой желае да работи, той има тази опция. Процентът на работещите, които не живеят на територията на общината, непрекъснато се усилва, а това значи, че умерено можем да кажем: същинската безработица в община Елин Пелин е сведена до най-малко. Факт, който не би трябвало да подценяваме, е, че по данни на Националния статистически институт работната заплата на територията на общината е една от най-хубавите в цялата страна - нареждаме се в челните места по работни заплати в България.
Сериозен интерес се следи от страна на бизнеса и семействата за създаване на ВЕИ и фотоволтаични централи в общината. Имате ли деклариран интерес от огромен вложител в този бранш?
Имаме много поръчки, като някои от тях са изпълнени. Говорим за дребни съоръжения, които са построени в двора или в поземлени парцели на територията на общината. Разполагаме с един извънредно упорит план, който е обвързван с построяването на централа за над 200 МW в землището на село Столник, който се създава и считам, че в границите на тази година ще има нужните механически документи и респективно позволение за градеж, с цел да почне нейното създаване.
След този мандат накъде? Ще Ви забележим ли като претендент за идващите избори?
Само по себе си кандидатирането за избори не е толкоз значимо. За мен е значим фактът, че съумях да осмисля и поправя грешките си от предишния мандат. Съществуваше разделяне сред кметове и общински съвет, което не беше в полза на хората. В този мандат съумях да поправям тази неточност и в идните избори съм поканил до мен да застанат всички сполучливи кметове и общински съветници на обитаеми места. Да бъдем дружно е нещо, което ме кара да имам самочувствието да се явя пред своите съграждани.

Когато работим в екип, можем да изградим обща визия кое е най-хубаво за хората. Основната работа на кметовете  е не да разделяме, без значение дали е на политическа, на териториална или на друга база, а да търсим и намираме сили да работим дружно, да се сплотяваме към обособени проблеми, които касаят всяка една от общностите, които са в другите обитаеми места. Най-важното в нашата работа е да се стремим към синергия, т.е. да работим дружно. Това е магическата дума, която в случай че се осъзнае от политическия хайлайф и властимащите, ще даде най-хубавия, предстоящ и мечтан резултат от нашите съграждани.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР