- Г-жо Цанева, изборният протокол се превърна в ябълката на

...
- Г-жо Цанева, изборният протокол се превърна в ябълката на
Коментари Харесай

Има опасения за хаос при броенето на бюлетините

- Г-жо Цанева, изборният протокол се трансформира в " ябълката на раздора ", а ръководещата ГЕРБ упрекна Българска социалистическа партия и в частност нейн представител в ЦИК, че надали не саботира целия развой и изиска да ревизирате протокола. Ще го извършите ли?

- Какво вършат политиците си е техен проблем. Към сегашния миг в комисията не е обсъждана каквато и да е смяна. Ние съблюдаваме закона и се ръководим от него при взимането на решения. Затова ЦИК няма да трансформира протоколите, тъй като в тях няма нито един ред, който да не подхожда на условията на Изборния кодекс. Участниците в изборите желаят да получат протокол, който да е запълнен с цялата информация - какъв брой са дали своят вот, какъв брой преференции имат, както от хартиените бюлетини, по този начин и от информацията, която излиза от машините.

- Все отново кажете в какво се корени казусът с този протокол, че членове на СИК и РИК, както и шефът на " Информационно обслужване " Михаил Константинов оповестиха, че ще се сътвори огромно напрежение и е допустимо значително комплициране?

- Проблемът е, че са по-трудоемки и обемни протоколите. Специално за районните изборни комисии за София, тъй като към тях има повече секции. Протоколите са безусловно според Изборния кодекс и не са много  по-различни от предходни години. Проблемът идва от това, че има доста партии, които се записаха за изборите на 4 април – 30 партии и обединения. Имаме и гласоподаване, което е на хартия и на машини. След като се преброят хартиените бюлетини, според ИК, а не по избор на ЦИК, резултатите се записват в протокола. След което се вади финалният протокол от машината. Тези резултати също би трябвало да се приобщят към резултатите от хартиената бюлетина и да се сумират.

Имаме и преференции. Получават се доста числа и няма спор, че е по този начин. В едни комисии ще има повече, в други по-малко. В близо 2000 секции, в които няма машинно гласоподаване, ще е доста по-лесно преброяването на вота и да се изготви протокол. Където има машинно гласоподаване, несъмнено ще бъде по-сложно. Такава е нашата система и това е казусът.

- Казвате, че не е по-различен протоколът от предходните парламентарни избори преди 4 години, само че не можеше ли да се опрости? Все отново от дълго време е ясно, че изборите ще са в изискванията на пандемия и че ще има избор с машини.

- Няма по какъв начин да се опрости. Дори това, което проф. Константинов сподели, че предлага да не се сумират резултатите в секционните комисии от хартиения и машинния вот. Законът е подобен. Всеки участник в тези избори желае да се види още на истинския протокол – секционния, какъв брой преференции има примерно. Ако не сумираме гласовете от хартиените бюлетини и преференциите от машината, той няма да знае. Ще отиде в осведомителния център и там компютрите ще го сметнат, само че тогава към този момент може да се сътвори съмнение във връзка с резултатите.

- Тоест подозрения за манипулиране на вота?

- Разбира се. Съгласно Изборния кодекс протоколът на секционната комисия, когато го показват в районната, той се качва в този тип, какъвто е на страницата на ЦИК с резултатите. Ако нямаме сумиране, какво ще има в този протокол? Брой получени бюлетини и брой дали своят вот.

- Нека по този начин да ви попитам – от няколко дни насам представители на СИК и РИК сигнализират, че поради обемния протокол още веднъж ще се сътвори безпорядък, напрежение след гласуването.

- Да, те имат своите опасения. Няма да е елементарно. Никой не отхвърля. Но при добра организация и при добър график за приемане на документите на секционните изборни комисии част от проблемите могат да бъдат отстранени. Проведохме среща с изпълнителния шеф и с екипа на „ Информационно обслужване “, което регистрира гласуването, уточнихме и изяснихме много въпроси от организационно-технически темперамент. Действаме, с цел да се отстрани напрежението.

- Правителството отпусна колосалните над 100 млн. лева за провеждането на изборите, та те не можеше ли да се употребяват точно да се тушира това напрежение? Казвате и че с елка ще се пресмятат гласовете в СИК, а пари можеше да отидат тъкмо за модернизиране и улеснение на този развой?

- Така е. Напълно ви разбирам. И аз бих желала да има сходни благоприятни условия.

По отношение на парите – огромната сума е за машините. Най-голямото перо е. А по другия ви въпрос – ще би трябвало да се обърнете към бъдещия парламент да направи промени в Изборния кодекс. Защото  при по този начин написаните правила, които съществуват от години и все още, броенето на хартиените бюлетини е ръчно. Няма машина, която да ги брои. Да, ще бъде омекотен процесът и човешката интервенция в него.

- Като страна вие от ЦИК обжалвате решението на Върховния административен съд, което позволи видеозаснемането на изборния развой. Защо го вършиме и с какви претекстове?

- Мотивите да апелираме ще ги представим в съда. Не се разискват медийно. И каквото реши Върховен административен съд, ще бъде крайното решение.

- Има и различен проблем – за първи път вършим избори в изискванията на пандемия и се оказва, че много гласоподаватели ще бъдат „ отрязани “ от избор. Освен карантинираните спънки да гласоподават имат и хората с ТЕЛК, трудноподвижни и други

- По отношение на хора с ТЕЛК не е правилно, че не могат да упражнят правото си на глас. За страдание срокът мина за тези хора да се записват. Но могат, подавайки заявление, да желаят да гласоподават посредством преносима изборна секция.

Имаме решение на ЦИК, с което разделяме на две преносимите изборни комисии. Едните ще бъдат за хората с увреждания, с ТЕЛК и съответната епикриза, а другите за поставените под карантина от коронавирус. До три дни преди изборния ден карантинираните би трябвало да разгласят пред общинските администрации, че желаят да гласоподават.  Могат да подават заявление. Не знаем дали всички хора, които са карантинирани (които евентуално ще са хиляди – б. р.), ще дадат заявление. В околните дни ще разберем какъв брой такива секции ще би трябвало да бъдат назначени.

Хората с увреждания освен посредством преносима секция могат да пуснат бюлетина. Те имат право да гласоподават в най-близката до тях секция, без значение че не е тяхната. Създава се и една секция, където има повече хора с увреждания. Тя е на сутеренен етаж. Има правила и би трябвало да се подадат съответните заявки. Ако не се направи, няма да се знае какъв брой преносими  секции са нужни и да бъдат формирани.   

- Заявихте, че е стартирало онлайн образованието за членовете на СИК за гласуването с машини.

- Започна онлайн образованието за членовете на районните комисии, което се организира от членове на ЦИК. А РИК ще образоват онлайн представителите в СИК, като ще има и представители на компанията, която достави машините. Тоест двете образования ще бъдат редом в едно време. Членовете, които не употребяват електронни платформи, ще се образоват на дребни групи, спазвайки противоепидемичните ограничения.

- Но нали членовете на СИК, РИК и ЦИК трябваше да са имунизирани до вота и надлежно да могат да се образоват присъствено, а не онлайн?

- Така е, само че няма да може физически да се случи. Особено заради въведеното ново затваряне. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР