Г-7 изрази съгласие, че талибаните трябва да позволят безопасно отпътуване

...
Г-7 изрази съгласие, че талибаните трябва да позволят безопасно отпътуване
Коментари Харесай

Г-7 прие пътна карта за Афганистан

Г-7 изрази единодушие, че талибаните би трябвало да разрешат безвредно тръгване на афганистанци, които желаят да изоставен Афганистан, след крайния период 31 август, съобщи английският министър-председател Борис Джонсън, представен от Ройтерс.

Срокът 31 август за завършек на евакуацията сложи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, а дружно с това и краен период за евакуиране на американските бойци от летището в Кабул и региона към него. Англия и Европейски Съюз упорстват този период да бъде продължен. Талибаните обаче държат срокът за евакуация да бъде спазен, а не удължен.

" Това, което ние от Г-7 направихме през днешния ден, е, че се споразумяхме освен за общ метод за справяне с евакуацията, само че и за пътна карта за метода, по който ще се ангажираме с талибаните ", сподели Джонсън след изключителна виртуална среща на водачите от Г-7.

" Условие номер едно, което ние от Г-7 слагаме, е, че те би трябвало да подсигуряват до 31 август и по-късно безвредно прекосяване на хората, които желаят да заминат ", съобщи английският министър председател.

Някои от тях ще кажат, че не одобряват това, някои от тях, уповавам се, ще видят смисъл в него, тъй като Г-7 има доста съществени лостове за практикуване на напън - стопански, дипломатически и политически, сподели Джонсън.

По думите му " големите лостове ", които Г-7 може да употребява във връзка с талибаните, включват задържането на доста финансиране.

" Това, което споделяме, е, че не може Афганистан още веднъж да става удобна почва за терора, не може Афганистан да става наркодържава, девойките би трябвало да получават обучение до 18-годишна възраст ", сподели Джонсън.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън уверил водачите на останалите страни от Г-7, че американската военна задача в Афганистан е " на път да завърши " на 31 август, в случай че талибаните продължат да сътрудничат при обезпечаването на достъп до летището на Кабул на хората, които е планувано да бъдат евакуирани, съобщи Франс прес, като се базира на Белия дом.

Така той отхвърлил апелите на Европейския съюз Съединените щати да поддържат сигурността на аерогарата, " докато е належащо ".

В същото време Байдън наредил на Пентагона да приготви аварийни проекти за отсрочване на края на интервенцията, " в случай че е нужно ", заяви още говорителката на Белия дом Джен Саки в официално съобщение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР