Фючърсите на суровия петрол сорт Брент поскъпнаха в петък, като

...
Фючърсите на суровия петрол сорт Брент поскъпнаха в петък, като
Коментари Харесай

Цените на петролния сорт Брент започват да се възстановяват

Фючърсите на суровия нефт вид Брент нарастнаха в петък, като отчасти възвърнаха загубите от миналата сесия, защото търговците спекулират дали групата на производителите ОПЕК+ ще реализира съглашение за по-нататъшно понижаване на доставките, оповестява Reuters.

Фючърсите на суровия нефт вид Брент нарастват с 19 цента, или 0,23%, до 81,61 $, откакто през миналата сесия се намалиха с 0,7%.

Американският недопечен нефт West Texas Intermediate губи 45 цента, или 0,58%, по отношение на затварянето в сряда до 76,65 $ за барел. В четвъртък няма сетълмент за WTI поради формалния празник в Съединени американски щати.

И двата договора са на път да реализират първото си седмично покачване от пет седмици насам, подкрепени от упованията, че ръководеният от Саудитска Арабия ОПЕК+ може да понижи доставките, с цел да балансира пазара през 2024 година

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници, известни дружно като ОПЕК+, изненадаха пазара със известие в сряда, че ще отсрочат министерската среща с четири дни до 30 ноември, откакто изпитват усложнения да реализират консенсус по отношение на равнищата на произвеждане.

" Най-вероятният резултат в този момент наподобява е удължение на съществуващите съкращения ", показва анализаторът на IG Тони Сикамор.

Изненадващото отсрочване в началото докара до спад на фючърсите върху сорта Brent с до 4% и върху WTI с до 5% в границите на дневната търговия в сряда. Търговията остана слаба и поради Деня на благодарността в Съединени американски щати, показва още осведомителната организация, само че прибавя: „ Междувременно краткосрочните стопански вероятности в Китай поддържаха пазарните настройки “.

Последните данни от стопанска система №2 и новата помощ за задлъжнелия бранш на недвижимите парцели на страната могат да бъдат " позитивни за краткосрочната наклонност на петролния пазар ", декларира анализаторът на CMC Markets Тина Тенг.

Китайските акции нарастнаха в четвъртък поради упованията, че Китай ще насочи още тласъци към изпитващия усложнения бранш на недвижимите парцели. Въпреки това тези облаги могат да бъдат лимитирани от по-големите ресурси от недопечен нефт в Съединени американски щати и ниските маржове при преработката, което ще докара до по-слабо търсене от страна на американските рафинерии, считат анализатори.

" Развитието на фундаменталните фактори е неподходящо с повишаването на запасите от нефт в Съединени американски щати ", считат анализаторите на ANZ.

Дългосрочните вероятности пред Китай обаче са мрачни. Според анализаторите растежът на търсенето на нефт може да отслабне до към 4% през първата половина на 2024 година, защото рецесията в бранша на недвижимите парцели натежава върху потреблението на дизелово гориво.

Ръстът на производството отвън ОПЕК се чака да остане мощен, като бразилската държавна енергийна компания Petrobras възнамерява да влага 102 милиарда $ през идващите пет години, с цел да усили производството до 3,2 млн. барела нефтен еквивалент дневно до 2028 година, по отношение на 2,8 млн. през 2024 година

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР